Nové přístroje umožňují lepší léčbu pacientů s mozkovou příhodou

České Budějovice – Neurochirurgové v českobudějovické nemocnici začali jako první v Česku používat nové přístroje pro léčbu mozkových příhod. Díky nim dokážou lékaři přesně zacílit léčbu a určit, zda musí konkrétního pacienta operovat. Nové přístroje zajišťují také maximální bezpečnost při operacích např. u bypassů. Jen za loňský rok v Česku mozkové příhody postihly třicet tisíc lidí. Třetina z nich zemřela a dalších deset tisíc lidí si odneslo trvalé následky.

Lékař neurochirurgického oddělení Jiří Fiedler nové přístroje přirovnává např. k systému ABS ve vozidlech. Člověk ho sice mít nemusí, s ABS ale jede bezpečněji. „Dříve bychom pacienta operovali, nyní řekneme, že operace není nezbytná. A na druhou stranu, pacienta, kterého bychom dříve neoperovali, tak nyní operovat můžeme,“ uvedl Fiedler. 

Třeba při bypassech lékaři pod mikroskopem sešívají milimetrové zúžené cévy, kterým hrozí ucpání. Nový software po celou dobu operace měří průtok krve v cévách, na případnou chybu tak lékaři přijdou ještě na operačním sále: „Když cévu našijete na jinou, tak ta céva pulzuje a všechno vypadá pěkně, nicméně změřením toho průtoku v různých fázích operace jsme schopni říct, že tam je nějaký problém,“ vysvětluje Fiedler. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Cévní nemoci mozku, z nichž nejznámější je mrtvice, jsou po onemocněních srdce nejčastější příčinou léčby v nemocnici a způsobují desetinu všech úmrtí. Mezi roky 2003-2010 se však počet úmrtí snížil o 31 procent. Pokles nastal také v počtu hospitalizací kvůli cévní nemoci mozku. Podíl žen a mužů na počtu hospitalizacích je zhruba vyrovnaný, ve věku nad 50 let ale podíl mužů stoupá, ve věku nad 70 let pak počet hospitalizovaných mužů překračuje počet žen zhruba dvojnásobně.