Kontroverzní olomoucký Prior projde rekonstrukcí

Olomouc - Olomoucký Prior končí. Kontroverzní stavbu v historickém centru města totiž čeká rozsáhlá a nákladná rekonstrukce. Kvůli opravám musí budovu do zítřka opustit majitelé i provozovatelé jednotlivých obchodů. Samotné úpravy, díky kterým se objekt změní v moderní nákupní galerii, začnou prvního března. Budova by se měla zákazníkům znovu otevřít v listopadu. Po rekonstrukci najdou lidé v Prioru stejný sortiment, na jaký byli zvyklí.

Budova Prioru v Olomouci od samého počátku patřila kvůli své podobě k nejkontroverznějším stavbám v historickém jádru města. Objekt vznikal ve dvou etapách. První zákazníci sem vkročili v listopadu roku 1982. „Historie obchodních domů Prior je spjatá s pozdními padesátými lety. Tehdy se začaly budovat velkokapacitní – pozdějšími slovy takzvané velkosortimentní obchodní domy, s jejichž stavbami se počítalo v každém městě, které mělo více než 30 000 obyvatel,“ uvedl historik umění Jakub Potůček.

Po téměř třiceti letech se teď Prior veřejnosti uzavřel. Jeho majitelé totiž začnou s plánovanou rekonstrukcí objektu. Díky ní se změní nejen vnitřek budovy, ale také její exteriér a nejbližší okolí. „Nová fasáda bude moderní, železobetonová se sklem,“ prozradil ředitel obchodního domu Dušan Hric.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Kvůli opravám opustili Prior všichni prodejci. Majitelé obchodního domu plánovali opravu Prioru už dříve. Kvůli stížnostem některých obyvatel města se do ní ale nemohli pustit. „Já si myslím, že v dnešní době je vše jasné, že víme, které pozemky jsou města a které pozemky jsou vlastníka obchodního domu,“ vyjádřil se náměstek primátora Martin Major.