Na Jičínsku řidič srazil pětiletého chlapce a ujel

Železnice (Jičínsko) – Neznámý řidič dnes ráno před školou v Železnici na Jičínsku srazil pětiletého chlapce a z místa nehody ujel. Potvrdila to mluvčí jičínské policie. Zraněné dítě převezli záchranáři s podezřením na poranění hlavy vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice, uvedla mluvčí královéhradeckých záchranářů. Řidiči hrozí až pět let vězení.

Nehoda se stala před půl osmou, když matka se synem přecházeli přes přechod. „Když byli v polovině, přijelo ve směru od Lomnice nad Popelkou auto, které do chlapce narazilo,“ uvedla policejní mluvčí Hana Klečalová. Podle svědků nejprve před přechodem zastavilo jiné auto, aby dalo přednost chodcům. Řidič dalšího vozu se však rozhodl předjet ho a dítě srazil. Doplnila, že vůz do dítěte narazil pravým předním blatníkem, chlapec potom letěl 11,5 metru. Řidič, který před přechodem nezastavil, pokračoval v jízdě i po nehodě a zmizel.

Zraněnému chlapci ihned začali pomáhat kolemjdoucí. „Byl při vědomí. Uklidňovali jsme ho, lidé ho hladili, maminka stála nad ním,“ popsala ředitelka železnické základní školy Zlata Kobrlová. Poté už dítě převzali do péče zdravotníci, kteří ho převezli do královéhradecké fakultní nemocnice. Podle jejího mluvčího Zdeňka Tušla je chlapcův stav stabilizovaný a dítě je mimo ohrožení života. „Musí zde ještě zůstat na pozorování,“ podotkl však mluvčí.

Policisté pátrají po řidiči, který chlapce srazil. Viní ho z neposkytnutí pomoci a ohrožení na zdraví z nedbalosti, hrozí mu tak až pětileté vězení. Podle výpovědi svědků z místa nehody šlo o vůz Citroën C4 Picasso modrozelené barvy, který po nehodě odjel směrem na Jičín. „Policisté žádají svědky, kteří by k tomuto vozidlu s poškozenou pravou přední částí mohli podat jakoukoliv informaci, aby se obrátili na linku 158 nebo 974 533 101,“ uzavřela policejní mluvčí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)