Voda zaplavila pole a silnice, hladiny ale mohou dále stoupat

Praha – Hladiny řek se kvůli dešti a tajícímu sněhu zvedají. Večer museli vodohospodáři vyhlásit druhý stupeň povodňové aktivity v některých obcích Olomouckého kraje. Zvýšené mohou být hladiny i zítra. Zatímco déšť, který k situaci přispěl, ustává a v příštích dnech by neměl působit potíže, oteplení bude trvalejší, a tak do řek nadále poteče voda z tajícího sněhu a navíc budou praskat kry a do toků se dostanou kry. Kvůli vysoké hladině musel být dnes vyhlášen na dvou místech – na Svratce v Borovnici na Vysočině a na Stěnavě v Otovicích na Náchodsku. Na Vysočině stále nebyl odvolán, hladina Svratky však klesá. Voda dnes nikde neohrozila domy, rozlila se pouze do polí a zaplavila i silnice.

Večerní vzestupy postihly Šumpersko

Večer se začala zvedat hladina Moravy na Šumpersku. „Od 18:00 je na Moravě v Moravičanech druhý povodňový stupeň, průtok jde pomalu nahoru,“ upozornil dispečer Povodí Moravy. Jde ale spíše o výjimku, na většině míst hladiny do večera už poklesly.

Na severočeských řekách klid, na východě Čech ohrožení

Na Liberecku, kde se meteorologové obávali i rozsáhlých povodní, platí dnes na většině řek první povodňový stupeň. Hladiny řek a potoků jsou tak občas výše než obvykle, ale nikoho neohrožují. Během dne hrozily rozlitím zejména Smědá a Ploučnice, kde platil i druhý stupeň povodňové aktivity. Lidé, kteří si dobře pamatují předloňské povodně, stoupající hladiny zděšeně sledovali. Nakonec ale řeky v Libereckém kraji zaplavily jenom několik zahrad a silnici u Višňové.

O něco východněji – na Broumovsku v Královéhradeckém kraji – začala dnes rychle stoupat hladina Stěnavy. Nevelká řeka byla brzy ráno o půl metru výše než obvykle a místní lidé se museli chystat na zaplavení svých domů. „Viděli jsme, že jde hladina pomaličku nahoru, takže jsme udělali přípravu,“ popsal obyvatel Otovic Hynek Čep, jehož dům byl vyplaven už několikrát. Tentokrát si ale voda na poslední chvíli návštěvu rozmyslela a po desáté hodině začala klesat. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity mohl být odvolán. Nadále platí pohotovost a meteorologové varují, že kvůli tání se může hladina ještě zvýšit.

Moravu trápila Svratka i Bečva

Podobný den jako Otovičtí prožili také lidé z Borovnice, kudy protéká Svratka. K dopolednímu vyhlášení povodňového ohrožení přispěly především ledové kry, které připluly a tok ucpávaly. Podle starosty se ale voda vylila pouze na louky a silnice, domy v ohrožení nebyly. Povodně se kromě Borovnice báli i v nedalekém Unčíně. „Dát z jedné strany pytle by nám nebylo nic platné, protože to nastoupalo z druhé strany,“ obávala se starostka Vlasta Grohová. Nakonec ale vše dopadlo dobře, kry začaly odplouvat a hladina Svratky klesla. V Borovnici přesto stále ještě platí třetí povodňový stupeň.

Na žádném dalším toku nebyl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, ačkoli se mimo koryto vydala kromě Svratky také Bečva. Na několika místech musel být vyhlášen druhý povodňový stupeň, a to především kvůli krám, které se nahromadily v korytě. Odpoledne odstraňovali vodohospodáři led nad jezem v Hranicích, kde se zatím řeka vylila z břehů. „Jsou nachystány pytle s písky i povodňové komise tak, aby reagovaly na případnou situaci,“ popisovala mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová. Nakonec se voda dostala pouze do několika zahrad a pozemků pod lázněmi. 

Zaplavená silnice
Zdroj: ČT24

V Hranicích se Bečva nakonec vylila a zaplavila několik zahrad a pozemků pod lázněmi. V obci Ústí pak řeka zatopila sportovní areál a louky. 

„V důsledku oteplení, odtávání sněhové pokrývky ve středních a vyšších polohách a srážek spadlých během úterního odpoledne došlo k vzestupu hladin. Během noci intenzita srážek poklesla a vzestup hladin pokračoval z důvodu vyšších teplot a odtávání sněhové pokrývky,“ uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Sázava stoupla o metr

Ve středních Čechách se kvůli dešti a oteplení rozvodnila zejména řeka Sázava. Nejhorší situace je v Kácově na Kutnohorsku, kde platí druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Zvýšený průtok má Sázava i ve Zruči a Doubrava ve Žlebech, kde jsou hlášeny první stupně. Podle kácovské starostky je zvýšená hladina především důsledkem odspouštění vody z přehradní nádrže Želivka.

Hasiči ve Vamberku na Rychnovsku kolem půlnoci zasahovali u sesuvu podmáčené půdy ze svahu na silnici a u popadaných stromů. Stromy rozřezali a zeminu z komunikace odstranili nakladačem. V Rudníku na Trutnovsku dnes ráno hasiči čerpali vodu ze zatopeného sklepa.

Voda z tajícího sněhu dopoledne omezila provoz na některých silnicích v Pardubickém kraji. Dva úseky vedlejších komunikací poblíž Vysokého Mýta dokonce musely být zcela uzavřené. Zcela uzavřen byl úsek silnice 3576 Zaháj – Vračovice a úsek 3176 Zaháj – Zálší. Objížďka vedla přes České Heřmanice. „Všechno je už průjezdné, doklízíme ještě zbytky bláta,“ řekl vedoucí cestmistrovství v Běstovicích. Kvůli vodě a blátu na vozovce byla na některých silnicích přechodně snížena rychlost, v současnosti již omezení neplatí. Ve vyšších oblastech zůstává uježděný, často umrzlý nebo rozbředlý sníh. Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Žamberka a v Železných horách.

Vydáno pod