V Brodku se rodí první zvon pro katedrálu sv. Víta

Brodek u Přerova – Ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova dnes rodina Dytrychových odlévá první zvon pro katedrálu sv. Víta na Pražském hradě. Zvon se jménem Dominik, dosáhne váhy jedné tuny a do zvonice katedrály se dostane už na jaře. Jako první tak doplní tři prázdná místa po původních zvonech, za války rekvírovaných. Ve stejné dílně v příštích dnech odborníci dokončí také další dva zvony nazvané Ježíš a Panna Marie. V katedrále by se měly poprvé rozeznít v polovině května při 450. výročí pražského arcibiskupství.

Přípravy na výrobu zvonu v Brodku trvaly několik měsíců. Všechny tři nové zvony se budou vyrábět právě ve zdejší zvonařské dílně. Zvon Dominik bude největší z nich. Ve výběrovém řízení na výrobu zvonu zvítězila zvonařská rodina Dytrychových. O výrobě zvonů pro katedrálu sv. Víta hovoří jako o životním díle.

Podmínkou výběrového řízení, kterého se rodina zúčastnila, bylo určení tónů původních zvonů a navržení tónů zvonů nových. Dytrychovi jako jediní tóny zvonů určili správně, a proto byli k jejich výrobě vybráni. Základní tóny se určují podle tzv. Barthelmesovy ladičky, na základě těchto tónů se navrhnou nové, uvedla spoluautorka zvonu Leticie Vránová - Dytrychová. Zvon Dominik bude mít tón G1. Výzdoba zvonu souvisí s jeho pojmenováním podle sv. Dominika. Na zvonu bude zaznamenáno také místo, letopočet a jména dárců, kteří na výrobu zvonu přispěli. Zmíněno bude i jméno kardinála Dominika Duky, který se o doplnění nových zvonů ve věži katedrály zasloužil.

Forma je vyrobena z jílovité hlíny, do které se přidávají různé příměsi jako například koudel, plevy ječmene, ale přilévá se také pivo. Celá forma je tedy z přírodních materiálů. Skládá se ze tří částí, jejich výroba trvá dva až tři měsíce. Každá část formy se před litím rozdělí a středová část se vyjme. Do středové části se pak nalévá zvonařský bronz. Asi 1 500 kg zvonařského bronzu se v pecích roztaví za dvě a půl hodiny, pak se jím vyplní připravená forma. Chladnutí zvonu bude trvat přibližně deset až dvanáct dní.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Samotné odlévání dnes provázelo velké napětí. Při práci slévačů, kteří ze dvou pecí odlévali zvonařský bronz do formy zvonu, zněla dílnou tichá modlitba. Po dokončení lití dokonce nechyběly slzy v očích zvonařů. „Doufám a myslím si, že to proběhlo v pořádku. Nedýchám a nemůžu mluvit, ale je to krásný pocit. Je to vrchol samotného procesu, který je relativně krátký, trvá zhruba 15 minut. Všichni mají svůj úkol a jeden spoléhá na druhého. Teď už budeme čekat až vychladne,“ uvedla zvonařka Leticie Vránová - Dytrychová. 

Odlévání zvonu přihlížel i děkan metropolitní kapituly u svatého Víta v Praze Jiří Svoboda. „Byl bych rád, aby tento zvon, který bude v katedrále, která je nejen mně, ale i moha lidem velice drahá, zvonil a zvěstoval boží chválu a pokoj lidem dobré vůle,“ podotkl děkan.