Kraj zřejmě spustí další kolo dotací na ekologické kotle v červnu

Ostrava – Moravskoslezský kraj chce rozdělit další peníze na nákup ekologických kotlů zřejmě ještě letos v červnu. Uvedl to náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD). Původně bylo na dotace pro ekologické kotle vyčleněno 20 milionů korun, zájem lidí byl ale tak obrovský, že musel kraj přestat přijímat žádosti už během prvního dne.

Na dnešním zasedání vzali zastupitelé na vědomí, že je potřeba do projektu přidat více peněz. O konkrétním objemu se ale zřejmě rozhodne až v červnu. „Peníze se budou schvalovat na základě rozhodnutí pracovní skupiny. Na odboru životního prostředí jsou volné zdroje. Je velmi pravděpodobné, že peníze budou uvolněny na červnovém zastupitelstvu Moravskoslezského kraje,“ uvedl Novák. Dodal, že program na výměnu kotlů by se tak mohl bezprostředně poté obnovit. „Budou připraveny veškeré podklady a pravidla pro druhou výzvu,“ uvedl Novák.   

Formuláře by se prý neměly nijak zásadně měnit. Je však pravděpodobné, že by se mohla snížit výše dotace na jeden kotel, která dosud byla 60 tisíc korun, což při částce 20 milionů korun stačilo jen na výměnu asi 330 kotlů. Kraj přitom v pilotní části projektu přijal 562 žádostí. V rámci první výzvy mohu říci, že během měsíce dubna budou schváleny první žádosti," doplnil Novák s tím, že žadatelé, kteří nyní neuspějí, budou svou žádost muset podat znovu. Žadatelé tentokrát zřejmě budou moci získat i peníze na kotle pouze na biomasu, což dosud nebylo možné.   

Dotovaný kotel musí žadatel provozovat alespoň po dobu 15 let, kdy musí také umožnit kontrolu topeniště. Na koupi a instalaci nového kotle a likvidaci starého zařízení bude mít čas devět měsíců. Peníze se následně budou vyplácet zpětně.