Pravoslavné kopule na renesančním zámku? V Loděnici se diví

Beroun – Renesanční zámek v Loděnici prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Opravený už je štít a původní okna byla vyměněná za plastová. Zámek také získal netypickou dominantu, na střeše jsou totiž tři pravoslavné kopule, což místní sledují s nelibostí. Zámek ale není kulturní památkou, vlastní ho český svaz firem spolupracujících s Ruskem. Stavební úřad v Berouně proto neměl důvod rekonstrukci nepovolit.

Podle mluvčí berounské radnice Pavly Švédové chce mít vlastník v zámečku své sídlo, zároveň chce ale objekt nabízet i k ubytování se zaměřením na rekondiční, relaxační a duchovní terapii. Vedení Loděnice rekonstrukci vítá, zámek byl totiž v dezolátním stavu a dvacet let chátral. „Byly tam propadlé zdi, zámeček vyhořel, bylo to opravdu velmi nebezpečné,“ popisuje radní v Loděnici Lenka Hašková. 

Kvůli stížnostem se o zámek začal zajímat i středočeský hejtman. Také ten se nad pravoslavnými symboly podivuje: „Je velký otazník, zda na tento typ stavby, tedy zámek italského stylu, patří pravoslavné báně.“   

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Loděnický zámek si nechal v roce 1873 postavit pražský podnikatel Antonín Cífka jako rodinné sídlo, vznikl tu první tenisový kurt v Čechách a víno z přilehlé vinice získalo mezinárodní ocenění. Honosná vila pak sloužila k mnoha různým účelům - byla tu například stáčírna likérů a dokonce i misijní škola.