Luhačovická přehrada je konečně odbahněná

Luhačovice – Přehrada v Luhačovicích je konečně vyčištěná od sedimentů, které byly živnou půdou pro sinice. Po několika letech by se tak v létě mohli lidé koupat v čisté vodě. Lepší kvalitu vody zaručí také nová čistírna odpadních vod v obcích nad přehradou. Ze dna přehrady zmizelo během necelých dvou let asi 300 tisíc kubíků bahna, Povodí Moravy do vyčištění přehrady investovalo 125 milionů korun. Teď ještě musí podnik zajistit stabilitu levého břehu, kde se sesuly části svahu. Nejpozději v květnu by se ale přehrada měla začít plnit vodou.

Nádrž se kvůli čištění začala vypouštět v září 2010, sedimenty se těžily 11 měsíců. V přehradě pracovalo deset bagrů, tři buldozery a asi 30 nákladních aut. Hloubka těžby byla proměnlivá, pohybovala se od 50 centimetrů do tří a půl metru. Teď by měly být odstraněny všechny zárodky sinic, které způsobovaly vodní květ a vyskytovaly se v hloubce asi 15 až 30 centimetrů. Alespoň to ukázaly nejnovější rozbory dna přehrady.

Vytěžené bahno se využilo na rekultivaci skládek v Dolní Lhotě a Luhačovicích, kvalitní sediment použili také zemědělci na svých polích, část nánosů je uložena na pozemcích Povodí Moravy v blízkosti nádrže. Těžbu ale zkomplikovaly na konci loňského léta přívalové deště, které nádrž naplnily vodou, Práce prodloužila také letošní teplá zima, technika mohla začít naplno pracovat až během ledna, kdy udeřily mrazy a povrch se zpevnil. Navíc bylo na dně přehrady více nánosů, než vodohospodáři očekávali. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Odtěžení sedimentů ale není jediným opatřením, které by mělo omezit výskyt sinic. K vyšší kvalitě vody přispěje také nová kanalizace pro čtyři obce nad přehradou spolu s čističkou vody. Do přehrady tak už nepoteče voda plná fosfátů, které jsou živnou půdou pro sinice. Na přehradě také bude zakázáno divoké krmení ryb a rybáři posilí počty dravých ryb na úkor líných.       

Povodí Moravy chce ještě kromě sanace břehu na hrázi opravit osvětlení a zábradlí, společně se Zlínským krajem pak plánuje také opravu asfaltové komunikace kolem přehrady. „Utrpěla při vyvážení nánosů. Chtěli bychom, aby okruh sloužil místním, sportovcům i lázeňským hostům,“ řekl hejtmanův náměstek Libor Lukáš.

Na nadcházející letní sezonu se také připravují místní hoteliéři. Ti se po vzoru alpských nebo středomořských středisek spojili a své služby budou nabízet sdruženi do resortu Luhačovice. Potenciální návštěvníci tak najdou na jednom webu pohromadě 2 500 lůžek v různé kvalitě ubytování – od kempů až po luxusní hotely. Hoteliéři si od toho slibují, že lidé začnou vnímat Luhačovice jako celoroční turistickou destinaci, a ne pouze jako sezónní lázně.