České řeky se uklidňují, třetí povodňový stupeň odvolán

Jihlava - Po včerejších obavách z rozsáhlých záplav způsobených zablokováním řek ledem hladiny toků v celé zemi v noci klesaly a pokles pokračoval i během dneška. Český hydrometeorologický ústav třetí povodňový stupeň nemonitoruje už na žádném tuzemském toku. Povodňové ohrožení bylo postupně z většiny míst odvoláno, stejně i jako druhý povodňový stupeň. Naposledy se tak stalo na Sázavě v Kácově. Klesá i počet míst s prvním povodňovým stupněm. Jen na Vysočině se v průběhu dopoledne snížil počet míst s vyhlášeným prvním stupněm povodňové aktivity z deseti na pět.

Odpoledne, kdy už na většině míst povodně skončily, musel být vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity na řece Bystřičce. Také zde jsou příčinou ledové kry, které zatarasily koryto. „V Hlubočkách a v Hrubé Vodě je vyhlášen třetí povodňový stupeň. Na místě zasahují dobrovolní hasiči, hasičský záchranný útvar z Hlučína a bagry. Jeden dům je tam přímo ohrožen, řešíme odstraňování ker a zprůchodnění toku,“ řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. Hlubočský starosta Ivo Černík zdůraznil, že je situace pod kontrolou a voda se dále nerozšiřuje. Stejně jako na dalších místech i v Hlubočkách se dostala voda pouze na zahrady.

Ledové bariéry dnes podle Povodí Moravy blokovaly také řeky Svratka a Jihlava. V Borovnici na Svratce byl ale třetí povodňový stupeň odvolán. Během odpoledne se zde kry uvolnily a hladina vody se za hodinu snížila o 58 centimetrů, v 15:00 už odpovídala prvnímu povodňovému stupni. 

Druhý stupeň byl odvolán i na posledním místě, kde dnes platil. Pohotovost byla vyhlášena ve středních Čechách na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku a na Jizeře v Bakově na Mladoboleslavsku. V Kácově dosáhla Sázava druhého povodňového stupně už ve středu ráno, Jizera v Bakově večer. Během dne ale hladiny řek klesaly, postupně se tak situace zlepšovala a nyní tam platí jen bdělost – stejně jako na desítkách dalších míst v Česku.

Kry na Bečvě v Hranicích
Zdroj: Facebook/Roman Alex

V Moravičanech na Šumpersku, kde byla vyhlášena povodňová pohotovost večer a odvolána dopoledne, přinesla velká voda zvláštní příležitost – vlastně proto byla netrpělivě očekávána. „Mohli jsme otestovat nové netradiční protipovodňové opatření v hodnotě 100 milionů korun, které jsme spustili teprve před měsícem. Vybudováno je zde mimo jiné nové koryto, které obtéká celou obec. Když se hrne voda, do obce jí jde minimum a vpouští se do suchého koryta,“ popsala mluvčí povodí Slámová.

Svérázné potíže se potom vyskytly v Pardubickém kraji. Řeky se sice drží ve svých korytech, voda z roztátého sněhu však zaplavila několik menších silnic. Uzavřena je silnice III/30520 z Opočna po železniční podjezd, kde je místy až 120centimetrová hloubka. Uzavřena je také silnice III/29813 z Opatovic nad Labem do Vysoké nad Labem, kde teče přes vozovku voda. Silničáři upozorňují rovněž na možnost vytékání vody a vyplavování bláta na silnice v okolí Vysokého Mýta.

Podobný problém se vyskytl také v Kroměříži. Kvůli rychlé oblevě je uzavřena Podzámecká zahrada. Lidé se do ní nepodívají až do 9. března. „Používání rozbahněných chodníků a cest by mohlo vést k jejich poškození,“ vysvětlila mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová. Památkáři o zahradu a také arcibiskupský zámek pečují, neboť jsou obě místa zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.