Škola v Hluboké projde rekonstrukcí, boletické panely zmizí

Hluboká nad Vltavou – Základní škola v Hluboké nad Vltavou projde rekonstrukcí, při níž budou odstraněny tzv. boletické panely a dojde k zateplení budovy včetně výměny oken. Město ovšem nechce opakovat chyby z rekonstrukce českobudějovické školy Máj, kde se z boletických panelů při manipulaci uvolnil škodlivý azbest. K rekonstrukci proto přistoupí za zvýšených bezpečnostních podmínek.

Odborný tým připravil plán zateplení budovy školy, při němž budou podle starosty Tomáše Jirsy (ODS) odstraněny boletické panely z obvodového pláště stavby s důrazem na bezpečnost a zdraví dětí a zaměstnanců školy. „Rekonstrukci bude od dubna do srpna 2012 provádět společnost Protom Strakonice za nepřetržitého dozoru odborníků na zacházení s nebezpečnými látkami. Provoz školy bude zajištěn i během rekonstrukce,“ uvedl starosta. 

Členy odborného týmu jsou vedle zástupců města a dodavatele i specialista na bezpečnost a ochranu zdraví při práci, pracovníci specializované firmy na likvidaci nebezpečných látek a projektant. Odborným konzultantem týmu je krajský hygienik.   

Ve škole se už uskutečnila kontrolní měření azbestu, která dopadla dobře. „Azbest měřili zástupci zdravotního ústavu na pěti místech tam, kde se podle projektové dokumentace vyskytují boletické panely. Ani jedno měření neprokázalo nadlimitní výskyt azbestu,“ uvedl Petr Smrčka ze stavebního úřadu města.   

Základní škola byla postavena v 70. letech minulého století, boletické panely jsou na plášti budovy v prostoru pod okny, na vnitřní straně jsou opatřeny deskou s obsahem azbestu (osinku).