Soukromé vlaky vydržely bez zdražení čtvrt roku, v dubnu se ceny zvýší

Liberec – Železniční dopravce Vogtlandbahn, který provozuje osobní vlaky z Liberce do Rybniště, zdraží jízdné. Jeho jízdenky sice přežily beze změny lednové zvýšení DPH, které přimělo zdražit řadu dopravních společností v celém Česku, od 1. dubna za ně však cestující zaplatí až o šest korun více. Podle vyjádření německé firmy, která před třemi lety vyhrála výběrové řízení na pohraniční trať, se tak Vogtlandbahn přizpůsobí změnám tarifů dopravních systémů IDOL a ZVON, do kterých jeho vlaky spadají.

Změny se dotknou především základního jízdného pro jednotlivé cesty. Za ně zaplatí zákazníci podle trasy, po které cestují, o dvě až šest korun více. Jízdenka z Liberce do Hrádku nad Nisou tak bude od dubna stát 31 korun místo stávajících 28, za cestu z Liberce do Varnsdorfu potom zaplatí cestující 53 korun místo stávajících 48 a jízdné za celou trasu až do Rybniště se zvýší z 60 na 66 korun.

Zdražení naopak nepostřehnou majitelé časových jízdenek platných jeden nebo dva týdny, jejich ceny se nezmění. Nemění se ani cesty krátkých přeshraničních cest, přejezd z Hrádku nad Nisou do německé Žitavy, kudy vlaky projíždějí na cestě z Liberce do Varnsdorfu, bude i nadále stát 26 korun. Jízda z Varnsdorfu do Seifhennersdorfu potom o dvě koruny zlevní. Cesta z Liberce do Žitavy však už bude dražší o tři koruny a do Seifhennersdorfu dokonce o jedenáct korun kvůli zvýšení tarifu ve vnitrostátním úseku.

Vogtlandbahn provozuje železniční linku nazvanou Trilex od předloňského prosince na základě vítězství ve výběrovém řízení. Vlaky jezdí z Liberce do Rybniště, spojují tak  dva české regiony – Liberecký a Ústecký kraj – a projíždí také po peážní trati přes Sasko, kde zastavují v Žitavě. Do německého Seifhennersdorfu potom vede odbočka z Varnsdorfu, některé vlaky tam zajíždějí namísto Rybniště.