Na Náchodsku někdo postřelil vzácnou labuť zpěvnou

Slavětín nad Metují - Neznámý střelec postřelil v pondělí na Náchodsku vzácnou labuť zpěvnou. Zvíře i přes veškerou péči záchranářů zraněním podlehlo. Ochránci už případ oznámili České inspekci životního prostředí, uvedl vedoucí záchranné stanice zvířat v Jaroměři na Náchodsku David Číp.

Ochránci našli postřelenou labuť na podmáčeném poli u laguny z tajícího sněhu. Pták měl přeražená a roztříštěná obě křídla, pravděpodobně střelou z malorážky či jiné kulové zbraně. Na veterinární klinice v Hradci Králové se ji lékaři pokusili zachránit, ale labuť při téměř dvouhodinové operaci uhynula. „I kdyby nelehký zákrok přežila, nikdy by již nebyl možný její návrat do volné přírody, ale mohla alespoň dožít na záchranné stanici,“ uvedl Číp.   

Labuť zpěvná, která je rozpoznatelná podle zvonivě melodického hlasu, v Česku až na výjimky trvale nežije. Hnízdí v tundře na severu Evropy, v Čechách se objevuje vzácně v zimě. Jeden pár labutí zpěvných se trvale zdržuje na Tovačovských rybnících na Moravě. „Další jeden pták je momentálně k vidění i na Labi v Kolíně,“ uvedl Číp. V Česku labuť zpěvná patří mezi chráněné živočichy.