Rekonstrukce Machoňovy pasáže likviduje pardubické obchodníky

Pardubice – Rekonstrukce historické Machoňovy pasáže v Pardubicích se protahuje neúměrně dlouho, likviduje nám to byznys. S touto kritikou vytáhli na Městský rozvojový fond a pardubický magistrát místní majitelé obchodů, restaurací a kaváren. Nejvíce jim vadí, že je město málo informuje a kvůli stavebním pracím musel být uzavřen průchod, jenž je pro jejich podnikání klíčový.

Původně Městský rozvojový fond sliboval, že oprava Machoňovy pasáže, jež začala v lednu 2011, bude dokončena nejpozději v březnu letošního roku. Nyní je však zřejmé, že se termín otevření posune až na listopad. Pro pardubické živnostníky, kteří mají v okolí své provozovny, je takové zjištění zdrcující.

„Rok jsme byli smíření s tím, že to nějakým způsobem přežijeme. Ale jestliže se po roce dozvíte, že to bude možná trvat další rok nebo minimálně tři čtvrtě roku, tak to je smutné,“ stěžuje si Zuzana Zemanová. Kvůli stavebním pracím tato majitelka penzionu už nemůže nabízet svým hostům stravování. Nájemce přilehlé mexické restaurace totiž odešel, měl příliš malé tržby.

Okolí Machoňovy pasáže zeje prázdnotou
Zdroj: ČT24

Uzavřený průchod, který nutí obyvatele Pardubic chodit odlišnou cestou, proměnil ulici v mrtvou zónu. Podle podnikatelů jsou jejich obchody a restaurace v podstatě odříznuty od zbytku města. „Lidi chodí jinudy a tady ta cesta je vlastně uzavřená pro ty nové zákazníky,“ upozornila majitelka krejčovství a galanterie Pavlína Novotná.

Miroslav Petráň, projektant rekonstrukce pasáže

„Nikdo můj projekt nereklamoval, tudíž já se necítím za protažení termínu nijak zodpovědný.“

O kompenzacích pro obchodníky ale Pardubice neuvažují. Stavba se podle náměstka primátorky Martina Bílka protáhla kvůli špatné přípravě, město prý muselo vybírat nového projektanta. „V projektu byly dost značné chyby,“ vysvětlil důvody zpoždění úředník. Ten zároveň odmítl i další kritiku obchodníků, kteří tvrdí, že je o průběhu oprav nikdo neinformuje. „Kdo chce být informován, tak je,“ prohlašuje. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)