Památkáři narazili u pardubických úředníků

Pardubice - Archeologové se dostali do sporu s úředníky Pardubického kraje. Tvrdí, že kvůli byrokracii zima poničila řadu unikátních nálezů na Zámeckém návrší v Litomyšli. Ty spadají pod ochranu UNESCO. A co víc, jeden z krajských úředníků měl dokonce stavbaře navádět, aby zákon obcházeli. Případ teď to řeší krajský úřad.

Archeologové si přišli na Pardubický kraj vyříkat svoje spory s úředníky. Jeden z nich měl totiž stavbaře v Litomyšli nabádat k obcházení památkového zákona. V zámeckém jezírku bylo nalezeno historické zavlažování. Krajský úředník měl stavbařům poradit, aby to ohlásili jako náhodný nález a vyhnuli se tak zdlouhavému archeologickému výzkumu. „Úředník měl trvat na tom, že má být uzavřena dohoda o provedení záchranného archeologického výzkumu,“ říká archeolog a ředitel firmy Labrys Milan Kuchařík.    

Kraj postup úředníka prověřuje, obvinění ale odmítá. „Celou záležitost prověříme a zjistíme, zda úředník jednal podle zákona,“ slibuje ředitel Pardubického krajského úřadu Jaroslav Folprecht. „Tato záležitost byla předána jinému úředníkovi, který má také na starosti památkovou péči,“ vysvětluje vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy Ladislav Forman.     

Archeologové zároveň kritizují kraj kvůli byrokratickým průtahům. Už tři měsíce čekají na rozhodnutí, zda bude v Litomyšli jejich výzkum pokračovat. Není totiž jasné, kdo ho má zaplatit. Jestli firma provádějící rekonstrukci Zámeckého návrší, nebo město. Zima mezitím některé unikátní nálezy poškodila. „Krajští úředníci nesou vinu za tento stav právě kvůli nevydanému rozhodnutí,“ tvrdí Milan Kuchařík. „K žádnému pochybení z hlediska Pardubického kraje nedošlo. Postupovali jsme podle památkového zákona,“ hájí úřad Ladislav Forman.   

Podle informací České televize krajský úřad oznámí už příští týden rozhodnutí o tom, že archeologický výzkum bude v Litomyšli pokračovat.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)