Čtenáře v březnu čeká Sladký život s knihovnou

Praha - Tuzemští knihovníci vyhlásili na březen tradičně kampaň na podporu čtenářství. Letos má motto Sladký život s knihovnou. Celý měsíc se tak budou ve veřejných knihovnách konat akce, které ještě více přiblíží jejich služby stávajícím i potenciálním zákazníkům. Knihovny samotné přitom od března čekají spíše krušné časy, protože stát jim přestane platit internetové připojení, které knihovny musí poskytovat ze zákona zdarma.

Pořádající Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) chce v knihovnách propagovat tradiční aktivity propagující četbu i zavádění nových služeb jako třeba půjčování čteček elektronických knih nebo roznášky knih handicapovaným čtenářům a seniorům domů.

Knihovny budou více než jindy v roce zvát k autorským čtením a besedám spisovatele, ale také se zaměří na významná výročí spojená s letošním rokem. Týkají se například Charlese Dickense, Boženy Němcové či Jiřího Trnky.

Měsíc čtenářů oslavují také v havlíčkobrodské knihovně Vysočina, kde na první březnový den zapomětlivým zákazníkům vyhlásili amnestii. „Kdo dnes přijde a vrátí všechny knihy, upomínka mu bude odpuštěna,“ uvedla knihovnice Jana Fialová. Motto letošního ročníků chce podpořit tím, že spolu s kolegyněmi svým čtenářům přinesou něco sladkého na zub.

Ilustrační foto
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/LN

Během března se také koná soutěž o nejlepší knihovnické internetové stránky Biblioweb. Mohou soutěžit obecní, krajské, ale i odborné knihovny. Letos se přihlásilo 49 knihoven, hlasování končí na internetu 11. března. Weby ale hodnotí zejména odporná porota, která posuzuje například přístupnost stránek pro zrakově postižené, obsah a design webu a možnosti komunikace stránek s uživatelem.

Čtenáři mohou o nejoblíběnější web veřejné knihovny hlasovat v tomto formuláři.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Měsíc čtenářů vyvrcholí ponocováním s Andersenem

Březen - měsíc čtenářů završí také tradiční akce Noc s Andersenem, která se uskuteční v pátek 30. března. Knihovny zůstávají otevřené do pozdních nočních hodin a mnohde jejich zejména dětští návštěvníci stráví četbou a vyprávěním celou noc.

Akce se koná vždy na přelomu března a dubna u příležitosti výročí narození slavného dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena a Mezinárodního dne dětské knihy, který se slaví tentýž den, tedy 2. dubna.