Král Šumavy v ohrožení: organizátorům dělá vrásky silniční zákon

Klatovy – Některé z tradičních cyklistických závodů v Česku ohrožuje legislativa. Z tohoto pohledu nebezpečný je zejména nový výklad části silničního zákona, jenž upravuje konání všech sportovních akcí na silnicích. Po 18 letech by tak mohl skončit i největší a nejstarší amatérský silniční cyklistický závod v Česku – Author Král Šumavy.

Podle vyjádření ministerstva dopravy má paragraf 47a silničního zákona představovat ochranou před nepovolenými a neohlášenými akcemi, jako je třeba závod Diamond Race. „V případě sportovních akcích nesmí řidič vozidla použít své vozidlo, pakliže by tím byla ohrožena bezpečnost silničního provozu,“ uvedl mluvčí rezortu Martin Novák s tím, že toto opatření platí i pro cyklisty na kolech. Pokud by účastníci provozu paragraf porušili, policisté jim mohou v další jízdě zabránit.

Pořadatelé závodů na kolech musí uzavřít silnice

Cyklističtí nadšenci se ovšem obávají, že nově uplatňovaný výklad paragrafu by mohl znamenat stopku jejich zavedeným závodům. Například organizátoři jednoho z největších amatérských závodů Author Král Šumavy už narazili, když od úřadů chtěli povolit pořádání závodu horských kol. Svou žádost totiž museli doplnit schválením od policie.

Policisté však doporučili, aby se závod konal při plných uzavírkách všech silnic, po kterých cyklisté pojedou. Trasa závodu, kterého se každoročně účastní až 3000 lidí, tak musela být kompletně přepracována. „Museli jsme vymezit hlavní silnice a omezit ho asi na patnáct přejezdů,“ potvrdil ředitel soutěže František Šrait.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Stejné doporučení policistů, platí i pro silniční část Krále Šumavy. To by ale znamenalo, že by organizátoři závodu, který se 25. srpna pojede již podevatenácté, museli pro průjezd skoro 1500 cyklistů uzavřít 260 kilometrů silnic na celé Šumavě. Podle spolupořadatele závodu Vítězslava Šklebného je ale toto opatření nereálné. „Současně s tím, že uzavřete nějaký úsek, musíte také navrhnout objížďku pro ten úsek,“ upozornil Šklebný na to, že v jihočeských horách není pro objížďky dostatek vhodných komunikací.

Pokud se pořadatelům s úřady nepodaří dohodnout, mají připravenu ještě jednu krizovou variantu. O té ale zatím nechtějí hovořit.