Tábor a Sezimovo Ústí v mnohém fungují jako souměstí

Tábor - Tábor a Sezimovo Ústí - dvě autonomní města, která jsou si ale čím dál blíž. V něčem fungují jako souměstí. Jak se rozrůstala, splynuly jejich hranice. Společnou mají třeba městskou hromadnou dopravu a nejnověji i fotbalový klub.

V běžném každodenním životě obyvatel už samostatnost obou měst nehraje velkou roli. Z jednoho do druhého přejíždějí do škol, za prací, na úřady i k lékařům. Města se bez sebe neobejdou například při provozování městské dopravy nebo při správě vodovodů a kanalizací. „Každé to město má možná trošku jiné problémy, nějaké jiné priority, ale snažíme se to prostě skloubit,“ uvedl Martin Doležal, starosta Sezimova Ústí. 

Spojení odvěkých fotbalových rivalů některé fanoušky zaskočilo. Tím spíš, že klub z menšího Sezimova Ústí odkoupil konkurenční z Tábora. „Nám třeba někteří lidé říkali, že tomu sloučení fandí, ale že je mrzí, že už nebude to derby odvěkých vodníků a ševců,“ říká Tomáš Samec, výkonný ředitel FK MAS Táborsko. „Ta rivalita byla veliká, myslím si, že zdaleka ne všichni už pochopili, že tohle je to nejlepší. Je dostatek dětí a i podmínky jsou mnohem lepší,“ myslí si Antonín Spálenka, obyvatel Tábora. Podle starostů provázanost měst přináší oboustranné výhody. Ne vždy sice šetří veřejné peníze, ale určitě usnadňuje život lidem.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)