Bezdomovec z pardubické noclehárny trpěl otevřenou formou tuberkulózy

Pardubice - U jednoho z pardubických bezdomovců lékaři zjistili nebezpečný typ takzvané otevřené tuberkulózy. Pacienta, který mohl nakazit i jiné lidi, převezli do specializované léčebny. Preventivní vyšetření teď čekají sociální pracovníky a bezdomovce z místní noclehárny. Odhalenou nákazou se zabývá i pardubický magistrát.

Padesátiletý muž byl klientem pardubického SKP centra. „Chodil na noclehárnu a chodil na nízkoprahové denní centrum, to znamená, byla to pro nás osoba, která byla relativně známá, s kterou jsme pracovali,“ řekl Michael Skalický, ředitel SKP Centra Pardubice. 

Muž nejprve přišel na infekční oddělení Pardubické nemocnice pro potvrzení, že je zdravý. Lékařům se ale nezdál jeho silný kašel a okamžitě ho poslali na plicní. „Byla u pacienta zjištěna otevřená forma tuberkulózy, byl v Pardubické krajské nemocnici hospitalizován a poté byl převezen k léčení do specializovaného zařízení,“ uvedl Dušan Korel, mluvčí Pardubické krajské nemocnice.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Informace o nemocném bezdomovci se vzápětí dostala mezi sociální pracovníky i úředníky magistrátu. Podle hygieniků se muž léčí v Žamberku. „Tento typ, kdy dochází již při mikroskopickém vyšetření k nálezu mykobakterií, hodnotíme jako velmi závažné onemocnění tuberkulózou,“ uvedla Olga Hobrová, vedoucí protiepidemického oddělení, KHS. „Podrobíme vyšetření naše pracovníky a zároveň podchytíme klienty, kteří s ním byli na noclehárně,“ dodal Skalický.

Nákaza hrozí lidem, kteří s bezdomovcem byli v úzkém kontaktu a mají oslabený organismus. „My nemůžeme nikomu zakázat volný pohyb, pokud nebude nějakým způsobem zadržen nebo zavřen na infekční oddělení, takže teoretická hrozba to pro občany města může být,“ sdělila Jana Procházková, vedoucí odboru sociální věcí, Magistrát Pardubic. Počty rizikových případů tuberkulózy se počítají spíše v jednotkách. Zatímco v roce 2008 jich hygienici v kraji zaznamenali 14, loni to bylo šest vážně nemocných.