Z Merkuru jde postavit cokoli. Přesvědčte se v Jirkově

Jirkov - Největší sbírka výtvorů stavebnice Merkur bude od zítřka k vidění na Červeném hrádku u Jirkova. Sběratel Jiří Mládek se postaral o to, že stavebnice, na které vyrostly generace českých inženýrů, se znovu vrací na výsluní - a podle něj oprávněně. Jak tvrdí, Merkur nemá ve světě konkurenci.

Stavebnice, ke které není potřeba návod. Tak mluví o  Merkuru Jiří Mládek. „Záleží jen na představivosti, invenci a už to jede,“ říká sběratel. Stavebnic vyzkoušel hodně. Jen jedna je podle něj geniální. „Je to náš národní poklad,“ dodává.  

Sběratel z Roudnice nad Labem toužil po Merkuru už jako dítě. Krabici, kterou si tolik přál, pod stromečkem ale nikdy nenašel. Vysněnou stavebnici si pořídil až jako dospělý. Teď jich má dvanáct set. „Doma ve stodole mám dvoutunovou radost,“ usmívá se Mládek.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Největší výtvor, který z dírkovaných plíšků sešrouboval, je sedm metrů dlouhý železniční most. „Ocelové město“ inspirované románem Julese Vernea zase važí přes dvě stě kilo. Sám sběratel je spíš nadšený z jednoduchých věcí, které dokáží udělat děti. Je rád, že Merkur přežil dobu, kdy byl na odpis. Proto si před každou svou výstavu klade jedinou podmínku - žádá prostor, kde si se stavebnicí mohou hrát děti. „To jsme se mu snažili splnit,“ potvrzuje ředitel zámku Červený hrádek Bedřich Fryč.

Z jirkovského zámku bude podle jeho ředitele odjíždět Jiří Mládek spokojen. Vstupenky na výstavu si rodiče i školy zarezervovaly už dávno před jejím začátkem. Výtvory z „dírkovaného zázraku“ se tu mohou kochat až do 28. března.