Hradecká nemocnice zaplatí odškodné za zpackanou operaci mozku

Hradec Králové - Několikamilionové odškodné bude muset zaplatit Fakultní nemocnice v Hradci Králové Rudolfu Kuncovi z Litomyšle. Krajský soud uznal, že pro jeho operaci mozku lékaři před deseti lety zvolili špatnou metodu a způsobili mu tak trvalé poškození. Na přesné částce se nemocnice se svým pacientem bude muset domluvit sama. Teprve pokud se nedohodnou, určí ji soud.

V listopadu 2001 se pan Kunc podrobil operaci mozku. Hradečtí lékaři ji během několika dnů zopakovali podruhé a potřetí. Masivní krvácení způsobilo pacientovi vážné následky. Skončil na vozíku a od té doby se léčí. „Bylo to špatné. Neuměl jsem mluvit, nehýbal jsem se, měl jsem ochrnutou ruku a nohu,“ popisuje pan Kunc.

Neurochirurgové podle soudu zvolili při operaci jiný postup, než měli. Selhání zvolené metody s vysokou pravděpodobností vedlo k poškození žalobce, píše se v rozsudku krajského soudu. „Pokud by lékaři použili jiné diagnostické metody, mohl být lékařský zákrok zcela úspěšný,“ říká místopředseda soudu Jan Čipera.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Nemocnice teď musí pacienta odškodnit. Na výši se s ním má domluvit. Pan Kunc žádá včetně úroků přes 6 milionů korun. Nemocnice se obává, že částka bude v součtu všech položek až desetimilionová. „V tomto případě je vina velice sporná,“ tvrdí ředitel nemocnice Roman Prymula. Pokud se nemocnice s pacientem na částce nedohodne, výši odškodného určí soud.

Hradecká nemocnice již v minulosti zaplatila za záměnu ledvin při operaci a vyjmutí zdravé místo nemocné odškodné 860 tisíc korun, za ochrnutí dítěte po porodu 3 miliony. Další 2 žaloby pacientů řeší soud.