Mladíci se šli podívat na kry, z Bečvy je museli vytáhnout

Přerov - Doslova v poslední chvíli vytáhli dva dělníci z Bečvy v Přerově dva mladíky, kteří se chtěli zblízka podívat na ledovou bariéru. Hrozilo, že vodní proud je strhne. Jejich hazard nakonec skončil jen pohmožděninami. Zachránce radnice ocenila za statečnost.

Oba mladíci sešli k Bečvě právě ve chvíli, kdy začala ledová bariéra v řece praskat a dala se do pohybu. „Kluci šli tady přímo pod břehem Bečvy, podél zdi mezi krami. Viděl jsem, že jeden se tam vnořil až po prsa, už to vypadalo, že s ním bude zle,“ říká svědek události Adin Vyhlídka.

Z řeky je zachránili dva dělníci. „Vzali jsme lana a běželi, 500 metrů sprint, hodit lano dolů, uvázat, vytáhnout,“ popisuje jeden ze zachránců Anton Repka.

Hladina řeky totiž v té chvíli stoupla o tři metry. Ledové kry o velikosti až pět krát pět metrů zatarasily schody a mladíky v korytě uvěznily. „Určitě byli ve stresu, mokří po pás, jeden neměl boty,“ dodal Repka.

Risk mladých mužů se obešel bez větších následků. Pouze jeden z nich skončil v nemocnici s pohmožděninami. „Když jsme je vytáhli, tak jsem měl takový pocit, jako kdybych manželku odvezl do porodnice, takový oddych,“ poznamenal druhý oceněný zachránce Martin Hloušek.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)