S blížícím se jarem vyráží myslivci do svých revírů na sčítání zvěře

Mutěnice (Hodonínsko) – Být myslivcem neznamená jen nosit slušivou kamizolu a nablýskanou pušku. Je to i spousta práce a obětování volného času. S blížícím se jarem je potřeba zkontrolovat stav zvěře. Pravidelná kontrola je mimo jiné nutná k dobrému hospodaření v honitbách a napovídá, jak zvířata přežila zimu. Navíc je to povinnost, kterou stanovuje zákon. Dnes ji plnili také myslivci v Mutěnicích na Hodonínsku.

Tradiční myslivecké heslo „lovu zdar“ dnes pro mutěnické myslivce neplatilo. Ačkoliv vyráželi do revíru, tak to nebylo na lov, ale na zákonem uložené sčítání zvěře. Úplně beze zbraní ale myslivci nevyšli, neboť zbraň by na řadu přišla tehdy, že by potkali škodnou. Jejich první kroky mířily nejdřív na vinohrady nad obcí. Tam však velký úspěch nesklidili, neboť na nich od rána pracovali lidé, kteří zvířata vyplašili.

Po třech hodinách a s dvanácti kilometry v nohou se myslivci vrátili na základnu. Krom stáda srnek ale moc živých zvířat neviděli. „Měli jsme teď dva špatné roky na drobnou zvěř, z toho, co jsem dneska já viděl, tak bych ale řekl, že se ty stavy začínají trošku zlepšovat,“ konstatuje myslivec Milan Celar.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)