Geologové pátrají v podhůří Chřibů po ropě

Chvalnov/Střílky - Moravské pohoří Chřiby možná skrývá naleziště ropy nebo zemního plynu. Prokázat to má seismický průzkum, který v lokalitě právě probíhá. Pátrání po cenné surovině stojí desítky milionů korun a provádí ho mezinárodní společnost, která už objevila vydatná ložiska na území prakticky celé Evropy - mimo jiné v Bavorsku nebo ve Španělsku.

Před miliony let bylo v Karpatské předhlubni moře. A právě to dává naději, že by se stovky metrů pod povrchem země možná mohla ukrývat ložiska nasycená ropou nebo plynem. Na otázku, zda plyn a ropa v podhůří Chřibů skutečně jsou, má odpovědět seismický průzkum oblasti. Tři dvacetitunové stroje dnes projížděly i vesnicí Chvalnov. Hluk obří techniky bylo slyšet v okruhu několika kilometrů, stoje pročesávají oblast o celkové rozloze 45 kilometrů čtverečních.

Deska stroje přiložená na zem vyvolává záchvěv, který trvá přesně 16 vteřin. V celé oblasti jsou v zemi tři tisícovky sond. Ty jsou citlivé na každé zachvění, když vlna narazí na vrstvu jílovce nebo pískovce, odrazí se zpět. „Na základě matematického počítání dokážeme odhadnout, jaká je v zemi poloha jednotlivých vrstev,“ popsal princip měření za společnost Taxes oil Hodonín Stanislav Benada.

Obyvatelé chřibského podhůří se průzkumu nemusí obávat. Jakmile se soupravy dostanou blíž k obydlené zástavbě, okamžitě měření končí nebo ho korigují. Sondování neustále sleduje měřicí systém. „Dělali jsme to mnohokrát, v mnoha jiných vesnicích a nikdy jsme neměli problém,“ ujistil šéf týmu geologů Gary Wright.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Když se zem zachvěje a na obrazovce se objeví červená, znamená to nadějnou reakci jedné ze tří tisícovek sond. Výsledkem je něco jako tomograf země, který budou odborníci dál zkoumat. Když průzkum jejich naději potvrdí, přijde na řadu zkušební vrt. „Hypoteticky se zdá, že by tady nějaký zemní plyn mohl být. Ale když jsem mluvil s těmi lidmi, ti tomu dávají šanci tak 20 procent,“ uvedl starosta nedaleké obce Střílky Milan Endlicher (nez.). Naději ale posiluje úspěšná těžba ropy v nedalekých Kostelanech nebo plynu v Kožušicích.

Jako v Texasu to v Chřibech nikdy vypadat nebude. Pro odlehlé vesnice s 20procentní nezaměstnaností je to ale naděje, obce by totiž z těžby inkasovaly peníze. A stát by mohl snížit závislost na dovozu ropy nebo plynu.

Ropa pod Českem

Ropné zásoby České republiky se nacházejí především v Jihomoravském kraji. Jedná se o relativně malé ropné naleziště, v roce 2005 bylo vytěženo 340 600 m³ surové ropy a 98,75 milionu m³ zemního plynu. Surovina je ovšem velmi kvalitní. Počátek těžby ropy na jihu Moravy se datuje na začátek 20. století, první získávání pro komerční využití začalo v roce 1919. Produkce ropy na Moravě pokrývá pouze malé procento celkové poptávky, například v roce 1999 bylo vytěženo 176 kilotun surové ropy oproti 5 997 kilotunám ropy dovezené.