Pouťová sezona začíná v Praze

Praha – V metropoli dnes zahájila tradiční Matějská pouť, denně na ni v průměru zavítá kolem čtyř tisíc lidí. Podle majitelů kolotočů jsou Češi každým rokem šetrnější, chodí jich sice stále víc, navštíví ale méně atrakcí.

Sezona poutí začala, ta první evropská je v Praze. Do podzimu jich po republice proběhnou desítky – třeba v Mělníku, Chrudimi nebo Znojmě. „Ty poutě jsou většinou po týdnu, tak 10 až 15 poutí nebo štací, jak my říkáme, za rok. Lidí chodí hodně, ale tržby takové nejsou,“ uvedla majitelka jedné z atrakcí Helena Spilková.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Většina majitelů atrakcí celý rok kočuje po republice, ale někteří zůstávají na jednom místě. Nejvíc utratí za elektřinu, například provoz autodromu vychází na téměř 20 tisíc korun měsíčně. „Člověk to už dělá spíš z tradice, protože jsme v tom vyrostli. Musíme dělat spoustu jiných věcí, abychom se uživili,“ prohlásila Olga Rumlová. A to i přesto, že si lidé poutě znovu oblíbili. Třeba ta na pražském Výstavišti měla loni rekordní návštěvnost, za necelé dva měsíce na ni přišlo 215 tisíc lidí. „My se té krizi přizpůsobujeme, děláme různé úlevy jak na atrakcích, tak na vstupném,“ dodal organizátor Matějské pouti Václav Kočka.

Vstupenka pro jednoho stojí o víkendu 25 korun, ceny atrakcí jsou stejné jako loni. Pohybují se nečastěji mezi třiceti a osmdesáti korunami. Návštěvníci většinou s větší útratou počítají dopředu. Fraňkovi byli na pouti asi 3 hodiny a zaplatili dvanáct set korun. „Malá byla na dětských atrakcích, my se ženou jsme byli na horské dráze. Stříleli jsme růže, nějaké pivo, párek,“ vysvětlil Jaroslav Franěk a jeho paní Michaela doplnila: „Jednou za rok se to dá, ale když jde celá rodina, je to zásah do rozpočtu.“

Letošní Matějská pouť potrvá až do 22. dubna, je zde na 120 atrakcí.