Zchátralou Kašparovu hrobku konečně čeká oprava

Pardubice – Pardubice si v těchto dnech připomínají průkopníka české aviatiky Jana Kašpara, který zemřel před 85 lety. Podle patriotů patří mezi nejvýznamnější rodáky, jeho hrobka na městském hřbitově je ale v žalostném stavu. O její renovaci se chce postarat Společnost Jana Kašpara, která zároveň prosazuje, aby měl v centru Pardubic i důstojnou sochu. Starosta pátého pardubického obvodu Jiří Hájek (SPP) by dokonce rád prosadil i přejmenování pardubického letiště na letiště Jana Kašpara.

O první létání se Jan Kašpar pokoušel na pardubické Dukle, město mu také v těchto místech před lety odhalilo památník. „Sednout si do takového letadla a nevědět, kam vlastně doletíte a kde skončíte, to chtělo určitou odvahu a pohled na život,“ řekla ČT Kašparova praneteř Eva Perrová.

Nyní přispějí kraj a radnice pátého obvodu i na obnovu zchátralé hrobky. Podle předsedy Společnosti Jana Kašpara Jiřího Kotyka už bylo vypsané výběrového řízení, kterého se budou moci zúčastnit architekti i výtvarníci. Ne pro všechny byl ale Kašpar tak výjimečnou osobností, což dokládají i složitá jednání o podobě a umístění jeho nové sochy. Autoři myšlenky požadují, aby stála symbolicky v místech, kde býval hotel Veselka, který patřil Kašparovu otci.

Jan Kašpar se narodil 20. května 1883 v rodině pardubického hoteliéra Františka Kašpara. Slávu a uznání mu přinesl dálkový let z Pardubic do pražské Chuchle, který si dodnes připomínají pořadatelé leteckých přehlídek i nadšenci historie aviatiky. „Už od mala jsem záviděl průkopníkům letectví, jak tehdy vyvinuli obrovské úsilí a s malými prostředky dokázali velké věci,“ uvedl pilot Petr Mára, který létá s replikou Kašparova blériotu. Na sklonku života ale Kašpara provázely zdravotní potíže a chudoba. Doplatil na důvěru ve svého obchodního partnera. Zemřel v roce 1927.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)