Středoškolští ředitelé budou muset do konkurzu

Střední Čechy - Obhájit svou pozici v konkurzu budou muset ředitelé středních škol ve Středočeském kraji. Vypsat výběrové řízení podle radních nařizuje novela školského zákona, která platí od ledna. Týká se to všech ředitelů, kteří jsou ve funkci 6 let a víc. Ministerstvo školství ale tvrdí, že konkurzy nutné nejsou.

Jiří Kuhn šéfuje nymburskému gymnáziu už bezmála 20 let. Že by byl někdo nespokojený s jeho prací, nezaznamenal. Přesto bude možná muset k 31. červenci ředitelnu vyklidit. Upravený školský zákon totiž pro ředitele stanovuje pouze šestileté funkční období – pak by měl zřizovatel, tedy krajský úřad, vyhlásit nové výběrové řízení. „Nezbyde nám nic jiného než se přihlásit do konkurzu. Ale znám i kolegy, kteří říkali, že už na to nemají nervy a že budou končit,“ konstatuje Kuhn, který je zároveň předsedou Asociace ředitelů gymnázií.

Podle ministerstva školství ale plošné konkurzy nejsou nutné, bude prý stačit, když zřizovatel, tedy krajský úřad, vydá řediteli potvrzení o tom, že jeho funkční období se automaticky prodlužuje. S tím ale kraj nesouhlasí a na konkurzech trvá. „Naší povinností je dodržet literu zákona, právní výklad pana ministra je v tuto chvíli vedlejší, protože zákon mluví zcela jednoznačně,“ tvrdí náměstek středočeského hejtmana a stínový ministr školství Marcel Chládek.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ředitelská asociace se přiklání ke stanovisku ministerstva. „Kloníme se k ministerskému výkladu, pokládáme to za zbytečnou administrativní zátěž obou stran,“ říká Kuhn. Úředníkům přibude opravdu hodně práce – jen ve středních Čechách se konkurzy týkají 137 středních škol.

Opoziční zastupitelé rozhodnutí krajského vedení kritizují. „Nabízí se otázka, zda to není krok, jak před koncem volebního období zajistit některým blízkým členům sociální demokracie lukrativní místa ředitelů,“ domnívá se zastupitel za ODS Jan Skopeček. To ale Chládek zásadně odmítá. „Je to holý nesmysl ve stylu podle sebe soudím tebe. Možná že ODS to takhle dělá, my rozhodně ne,“ prohlašuje.

Konkurzy vyhlašují i jiné kraje – například v  Moravskoslezském se uskuteční 130 výběrových řízení, v Plzeňském 64.