Charitu ohrožuje nedostatek peněz

Prachaticko – Českobudějovické diecézní charitě chybějí peníze na pomoc potřebným. V ohrožení je provoz pracovního azylového domu v Záblatí na Prachaticku, jednoho z prvních v zemi, bezdomovci si tam musejí každou noc odpracovat. Správci zařízení totiž letos dostali sotva poloviční příspěvek od ministerstva práce a sociálních věcí a v září tak musejí skončit.

Šestapadesátiletý Václav Vrabec je vyučený zedník. Měl dluhy, přišel o byt i práci: „Zlomil jsem si ruku v rameni, spal jsem v lese v krmelci.“ Od prosince je v azylovém domě, pracuje v truhlárně. Právě dává dohromady zábradlí pro pergolu, za každou strávenou noc platí stokorunu. Vydělané peníze chce ušetřit. „Klienty tady vedeme k tomu, aby si spořili,“ uvedl externí pracovník Azylového domu sv. Petra v Záblatí František Batík.

V domě teď žije 9 bezdomovců, vaří pro ně sedmapadesátiletý Milan Vávra. Tři roky žil na ulici, v kuchyni se teď otáčí každý den. Dnes chystal řízky. „Večer ještě upeču buchty, aby měli na ráno,“ pochlubil se pan Vávra. Bezdomovci pomáhají na statku, sbírají kamení, sekají dřevo. Starají se také o zvířata, v chlívku mají ovce i kozy, vykrmují darovaná prasata.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Azylový dům sv. Petra funguje už šest let, prošlo jím zhruba 300 mužů bez domova. Jenže provoz teď ohrožuje nedostatek peněz, z požadovaného milionu dostali správci domu jen 400 tisíc korun. Při maximálních úsporách vydrží do září. „Klienti by se potom vrátili zpátky na ulici,“ míní vedoucí Azylového domu sv. Petra Pavel Pešek. Ministerstvo slibuje, že žádosti provozovatelů, kteří bojují o přežití, znovu posoudí. „Všechny žádosti o dofinancování budou důkladně posouzeny tak, aby byl zachován rovný přístup vůči všem,“ potvrdil mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí ČR Petr Sulek.

Diecézní charitě chybí 13 milionů. Podobné problémy má také strakonický Domov svaté Anny pro seniory, v Kaplici potřebují na přežití milion.