Frýdek-Místek snížil počet primátorských náměstků

Frýdek-Místek – Tým frýdeckomísteckého primátora Petra Cvika (ČSSD) bude o jednoho člena slabší. Náměstka Michala Nováka (ČSSD), který v minulém týdnu z osobních důvodů rezignoval na svou funkci, nikdo nenahradí a o jeho kompetence se rozdělí primátor s dalším náměstkem Michalem Pobuckým (ČSSD). Návrh na snížení počtu náměstků ze čtyř na tři dnes schválilo zastupitelstvo. Počet jedenácti radních se však nesnížil, v této pozici Nováka nahradil Karel Deutcher (ČSSD).

Primátor Cvik si z Novákových kompetencí převezme problematiku podnikání, dopravního a silničního hospodářství a vnitřní věci a správu. Náměstku Pobuckému přibude územní plánování a ekonomický rozvoj a stavebně správní činnosti. Městskými financemi a rozpočtem se nadále nebude zabývat primátorský tým, nýbrž radní Jaroslav Chýlek (ČSSD).

Přesun kompetencí zastupitelstvo schválilo přes hlasitý odpor opozice. Ta kritizovala především svěření financí a rozpočtu radnímu Chýlkovi. Opoziční zastupitel Petr Konůpka (ODS) upozornil na fakt, že Chýlek figuruje v kauze manipulace s evropskými dotacemi na ministerstvu vnitra, a to v době, kdy tam byl náměstkem pro informatiku. Kauzu vyšetřuje policie. Radní však tvrdí, že na ministerstvu za evropské dotace nezodpovídal a s jejich čerpáním neměl nic společného.

Právě opoziční kritika předcházela také rezignaci Michala Nováka z funkcí primátorského náměstka a radního. Zastupitelům vadil především způsob a finanční náročnost přípravy strategického plánu rozvoje města do roku 2013. Plán stál přes dva miliony korun, byl tak dražší než v okolních městech, podle opozice navíc nebyl ve Frýdku-Místku potřeba. Zastupitelé navíc upozorňovali na fakt, že za Novákova působení vzniklo na magistrátu oddělení strategického plánu, které vede Novákova přítelkyně.

Novák, který se vzdal i funkce radního, však na dnešním zasedání uvedl, že za jeho rezignací stojí osobní a rodinné důvody. Dodal, že dále bude působit jako zastupitel a zodpovědnosti za věci, které se udály v době jeho působení ve funkci náměstka, se tak nezříká. Novák naopak vyčetl opozici, že při své kritice využívá lži a polopravdy.