Ukradený vůz zajistila policie po honičce ve vysokých rychlostech

Brno – Po honičce ve vysokých rychlostech dopadli brněnští policisté muže, který cestoval z Rakouska do Polska v ukradeném autě. Jedenatřicetiletý Polák se luxusní automobil odcizený ve Vídni pokoušel převézt přes hranice, byl však neopatrný a rychlou jízdou po dálnici na sebe upozornil policisty. V honičce, kdy chvílemi jel i rychlostí přes 200 kilometrů za hodinu, je nesetřásl a nevyšel ani jeho pokus ztratit se v průmyslovém areálu u Vídeňské.

Ve chvíli, kdy policisté na rychlostní silnici R52 rychle jedoucí BMW X6 zaznamenali, jelo rychlostí 180 kilometrů za hodinu. Pokusili se ho proto zastavit, řidič však neuposlechl, a naopak ještě zrychlil – nejvyšší zaznamenaná rychlost činila 218 kilometrů v hodině. „Proplétal se mezi spořádaně jedoucími řidiči a ujížděl také odstavným pruhem,“ popsal manévry polského řidiče policejní mluvčí Pavel Šváb. Policisté jeho riskantní chování napodobili a ujíždějící vůz stíhali i poté, co sjel z Vídeňské ulice a vjel do přilehlé průmyslové oblasti. Protože policisty nesetřásl ani mezi budovami, vystoupil a pokusil se utéct. „Hlídka jej pronásledovala a asi po 100 metrech se jí ho podařilo zadržet,“ uvedl mluvčí Šváb.

Když policisté prchajícího muže zadrželi, konečně zjistili, proč se tak urputně snažil zmizet jim z očí – auto, kterým jel, mu nepatřilo a řidič od něj neměl žádné doklady. Jak se ukázalo, neměl majitel o výletu svého vozidla nejmenší tušení. „Když policisté telefonovali majiteli vozu s tím, kde má auto, právě se probudil a tvrdil, že před domem. Parkoviště našel prázdné,“ uvedl vedoucí jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka s tím, že majitel dostal svůj vůz záhy zpět.

Následně policie zjistila, že je na dopadeného jezdce vydán mezinárodní zatykač. Krátce proto pobyl v brněnské cele, poté se přestěhoval do obdobného zařízení v Rakousku.

Krádeže luxusních automobilů jsou ve Vídni v poslední době stále častější. Mnohé z nich pak míří na Moravu, popřípadě dále do Polska, kde jsou na nich pozměněny ochranné znaky, aby mohly být dále prodány.