V Č. Budějovicích místo rocku jazz, lidé protestují

České Budějovice - V Českých Budějovicích protestují lidé proti zrušení rockového klubu. Připojili se k nim i hudebníci. Neúspěšní zájemci o klub viní radnici, že záměrně zvýhodnila jazzový projekt majitele velké stavební firmy. Radní to ale odmítají. Klub by měl být opraven do května.

Rockový klub na břehu Malše existoval osm let. Hrálo zde více než dva tisíce kapel, na koncerty přišlo v součtu přes dvě stě tisíc lidí. Podle zpěváka skupiny Satisfucktion Bronislava Míky byl klub nejlepším místem, kde se v Českých Budějovicích dalo hrát. V soutěži ale vyhrála nabídka Jana Nedvěda, který slíbil, že do opravy klubu vloží z vlastní kapsy 700 tisíc korun. „To bylo jedno z naprosto racionálních ekonomických kritérií, které rada města zvolila,“ vysvětlil primátor města Juraj Thoma. Podle Nedvěda jsou prostory klubu ve špatném stavu, například bude nutné staticky zajistit stropy.

Další zájemci o klub sice nabízeli dvakrát vyšší měsíční nájem, v přihlášce ale nevyčíslili, kolik vloží do oprav. „My jsme na tom naši žádost nestavěli, protože tento faktor nebyl uveden v pravidlech vypsaného výběrového řízení,“ odůvodnil to Viktor Řehák ze sdružení Subkultura. S kritikou se přidávají i organizátoři koncertů. Podle nich radnice likviduje místní alternativní scénu. „Zmizel poslední prostor pro rockové koncerty,“ podotkl organizátor Tomáš Filip. Podle radních jsou podobné protesty zbytečné, verdikt nezmění. „Jako pochybení to nevnímám,“ komentoval to Thoma.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)