Policité evakuovali služebnu v Modřanech kvůli obavě z yperitu

Praha - Policisté museli dnes odpoledne evakuovat svou služebnu v Praze - Modřanech. Muž z Prahy tam přinesl nalezený kufřík s neznámými chemikáliemi a přivolaní odborníci měli podezření, že by mohlo jít o yperit. Informoval o tom mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Chemikálie nyní zkoumají pracovníci Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany. Podle mluvčího by lidé s nalezenými podezřelými předměty neměli manipulovat a na místo by měli přivolat policii.

Kufřík, který dnes po poledni přinesl muž na služebnu v Modřanech, pocházel z 30. nebo 40. let minulého století a byl plný ampulí označených lebkou a zkříženými hnáty. „V rámci prošetřování události policisté zjistili, že kufřík s jedem původně nalezl majitel nemovitosti ve sklepě budovy při její rekonstrukci. Nález pak předal kamarádovi, o kterém ví, že sbírá věci z 2. světové války, a ten kufřík odevzdal,“ uvedl Hulan.   

Policisté sklep, kde byl kufřík nalezen, prohledali a nalezli ještě jedno podobné zavazadlo. Proto okamžitě nařídili přerušit stavební práce, sklep vyklidili a kufřík nechali odvézt ke zkoumání. „V těchto případech apelujeme na spoluobčany, aby podobné předměty vždy ponechali na místě nálezu a přivolali kompetentní složky k jejich zajištění. Při neodborné manipulaci by totiž mohlo dojít k ohrožení zdraví a života jak samotného nálezce, tak nezúčastněných osob,“ upozornil mluvčí.