Ledové kry poničily na Karlovarsku stovky stromů

Karlovy Vary – Ledové kry, které v minulých dnech pluly po hladině řeky Teplé na Karlovarsku, poničily několik set stromů. Odstranění škod přijde na miliony korun. Sanaci navíc komplikuje houba, která se v poškozeném dřevě rychle šíří.

Desítky tun těžká ledová suť ničila vše, co stálo v cestě. Kry poškodily i stromy, které stojí i víc jak šedesát metrů od koryta řeky. „Víc jak polovina porostu je značně poškozená,“ informoval mluvčí Povodí Ohře Martin Cidlinský. Správci povodí teď budou muset zmapovat škody a silně narušené stromy pokácet. Popadané kmeny by totiž mohly zatarasit mosty při povodních.

Podle Miloše Holuba z CHKO Slavkovský les škody takového rozsahu rozhodně nejsou každoroční záležitostí. „Je to tak jednou za pět, deset let,“ uvedl Holub. Vodohospodáře v okolí Bečova navíc trápí parazit známý jako „krvácivá rakovina olší“. Houba, která napadené stromy postupně ničí, se mezi poškozenými olšemi snáz šíří. Pracovníci povodí musí jednat rychle – provést kácení či řezy v období vegetačního klidu, tedy do konce března. V případě havárií nebo kalamit můžou dělníci požádat o prodloužení termínu.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)