Golfové hřiště v Klánovicích je opět ve hře

Praha - Rozmach golfového hřiště v pražském Klánovickém lese s přírodními rezervacemi je zřejmě znovu ve hře. Přesto, že se místní už před více než dvěma lety v referendu jasně vyjádřili proti, investor opět usiluje o jeho rozšíření. Znovu podal žádost o posouzení vlivu na životní prostředí a magistrát ji řeší ve zrychleném řízení.

Pražský magistrát ani po šesti letech nerozhodl o změně územního plánu, která by budoucí rozšíření golfového hřiště vyloučila. Majitelé klubu tak mezitím už zase usilují o povolení stavby. „Co se týká změny územního plánu, tak to nejde řešit v rámci týdnů. Celé řízení trvá řadu měsíců a já nedokážu v této chvíli říct, kdy by mělo být definitivně rozhodnuto,“ vysvětluje mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Tereza Krásenská. 

Změnu územního plánu magistrátu přitom městská část poprvé navrhla již v září 2005. Klánovičtí totiž v roce 2009 rozšiřování areálu odmítli. V referendu se proti němu vyslovilo osmdesát procent lidí. „Zákon předepisuje, že musí být zachován volný přístup do lesa. Pokud bude na jedné třetině Klánovického lesa golfové hřiště, tak nebude volný přístup do lesa a dojde k porušení zákona,“ tvrdí místostarostka Městské části Praha – Klánovice Zorka Starčevičová. 

Hřiště má mít devět jamek a lesopark o rozloze padesáti hektarů. Kvůli stavbě by muselo být vykáceno zhruba dvanáct hektarů porostu. Investor argumentuje, že chce v Klánovicích navázat na prvorepublikovou tradici. "Golfové dráhy prakticky v převážné většině kopírují historické golfové dráhy.

Obnova tohoto hřiště, které zde existovalo od roku 1936, bude ku prospěchu všem Pražanům,„ připomíná místopředsedkyně představenstva Forest Golf Club Monika Bažantová. “Rozšíření golfového hřiště by zničilo vzácné přírodní úkazy a celé chráněné území," upozorňuje Boris Procházka z Občanského sdružení za Klánovický les. 

Golfový areál už jednou zelenou dostal, bylo to v devadesátých letech. Tehdejší majitel ale nakonec se stavbou nezačal. Pokud stavba projde z hlediska vlivů na životní prostředí, čeká ji ještě posuzování v územním a stavebním řízení.

Vydáno pod