Stát kvůli silnici vyvlastňuje pozemky na Liberecku

Hrádek nad Nisou (Liberecko) - Stát se rozhodl vyvlastnit v Libereckém kraji několik pozemků, bez kterých údajně nelze dostavět silnici 1/35 do Polska a Německa. Majitelka parcel žije dlouhodobě v zahraničí a s úřady prý nekomunikuje. Po prvním kole vyvlastňování se ale odvolala. V současnosti začíná druhé kolo. Není jasné, jak dlouho ještě spor potrvá.

K dokončení silnice za více než dvě miliardy korun chybí poslední čtyři kilometry. Auta směřující z Liberce na Hrádek nad Nisou zatím musí projíždět skrze místní vesnice, například přes Bílý Kostel nebo Grabštejn. „Aut tady jezdí hodně. V případě, že bude komunikace otevřena, tak se tu rozhodně odlehčí,“ komentuje to Jana Mlejnecká, starostka Chotyně a Grabštejna.

Stát se marně snažil pozemky koupit již několik let. Nakonec se rozhodl, že parcely vyvlastní. „V současné době probíhá vyvlastňovací řízení. Byli bychom rádi, kdyby skončilo co nejdříve, abychom úsek mohli dokončit do roku 2012,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Pozemky patří rodině Jitky Pourové. „Paní Pourové jsme nabízeli směnu pozemků. Říkali jsme, že za pozemky, o které by měla díky silnici přijít, jí dáme nějaké jiné městské pozemky, třeba městské lesy. Od roku 2008 jsme ale v této věci spolu nekomunikovali,“ říká starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.

Majetek rodiny Jitky Pourové znárodnili komunisté. Ta nyní žije ve Švýcarsku a s orgány České republiky většinou odmítá komunikovat. Štábu České televize se jí nepodařilo kontaktovat.

Reportáž a vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)