Desítky větrných elektráren by měly vyrůst v Krušných horách

Krušné hory - Silné emoce budí plánované stavby větrných parků v Krušných horách. Poblíž tří obcí by mělo vyrůst skoro čtyřicet těchto elektráren. Ústecký kraj záměr podpořil. Naopak zásadně proti jsou někteří obyvatelé a taky Inspekce životního prostředí.

Dost tu fouká a území je málo chráněné, to dělá z Krušných hor lákadlo pro stavitele větrných elektráren. Ke stávajícím elektrárnám má nově přibýt dalších dvacet pět. Lidé z nedaleké obce Výsluní ale protestují a nelíbí se to ani ochráncům přírody. Starostka obce poukazuje především na nevzhlednost elektráren a zdůrazňuje strach z dopadů na zdraví. „Nebyly dostatečně posouzeny vlivy záměru především na krajinný ráz,“ říká Jana Moravcová, ředitelka ČIŽP, Ústecký kraj. 

V Kryštofových Hamrech větrníky naopak chtějí. Do obecní kasy ročně přinesou šest milionů. Obyvatelům tady desítky větrných elektráren nevadí, díky přehradě, která stojí za obcí, na ně ani nevidí. „Je to tedy za kopcem, ale i kdyby to tady bylo třista metrů nebo čtyřista za obcí, tak mi to nevadí,“ říká Manfréd Glassberger, obyvatel Kryštofových Hamrů 

Investor stavbu komentovat nechce. Podobnou plánuje o pár kilometrů dál v Hoře Svatého Šebestiána. S radnicí se dohodl, ale obyvatelé k současným třem elektrárnám dalších patnáct nechtějí. Stavební povolení napadli u soudu. „Pokud tady nebudou, tak si myslím, že občanům to nijak vadit nebude, ovšem obec přijde o nějakou tu korunu,“ říká starosta obce Jan Koutský, Lidé pro hory. Kdy se elektrárny začnou stavět, zatím není jasné. Ještě nemají všechna potřebná povolení a jejich odpůrci se prý nevzdávají.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)