Starostům chybí peníze na opravy úřadoven

Klatovy - Nehygienické, plné bariér a dokonce i staticky nevyhovující jsou úřadovny starostů v některých obcích na západě Čech. V loňském roce dostalo z Plzeňského kraje dotace na opravy budov a kanceláří obecních úřadů třicet tři žadatelů. Podělit se museli o sedm milionů korun.

Opadávající omítka, vzlínající vlhkost, popraskané nosné zdi - tak vypadá budova obecního úřadu v Rejštejně. V těchto podmínkách ale musí starosta a jeho podřízení denně pracovat. „Práci začínáme vysáváním oloupané omítky, potom musíme vyvětrat a poté můžeme začít pracovat,“ popisuje situaci na úřadě starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl.  

Obec se rozhodla starou budovu zbourat a za zhruba patnáct milionů postavit nový úřad i s infocentrem a malým muzeem. Jenže bez dotací to podle starosty nezvládnou a po loňském nezdaru v jednom dotačním titulu se obává, že platné stavební povolení bude k ničemu. „Chceme zkusit přeshraniční spolupráci, takže bychom museli část projektu přepracovat,“ dodává starosta Hasenöhrl. 

Vzlínající vlhkost, netěsnící shnilá okna a nestabilní stropy ztěžují práci také starostovi v budově obecního úřadu v Dolanech u Klatov. „Projektanti spočítali, že je lepší postavit novou budovu, než investovat do rekonstrukce staré budovy,“ říká starosta Dolan Václav Zeman.  

V Dolanech nakonec nový obecní úřad postaví z vlastních peněz. Na zbytek si vezmou úvěr. V podobné situaci se ale nacházejí desítky dalších obcí, které se s žádostmi o dotaci přímo na rekonstrukci obecních úřadů obracejí na Plzeňský kraj. „V loňském roce to bylo třicet tři žádostí, letos je to kolem dvaceti žádostí,“ vypočítává vedoucí odboru regionálního rozvoje Plzeňského kraje Miloslav Michalec.   

Loni bylo mezi třicet tři obcí, které žádali peníze na rekonstrukci svých úřadoven, rozděleno sedm milionů korun, každý tedy dostal lehce přes dvě stě tisíc. Letos na tyto žadatele čekají čtyři miliony korun.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)