Množství prachu v ovzduší Moravskoslezského kraje stouplo

Ostrava – Nadlimitní hodnoty polétavého prachu v atmosféře dnes naměřily všechny stanice Moravskoslezského kraje. V noci se vzduch zašpinil ještě více, ve Věřňovicích na Karvinsku byl hodinový limit 50 mikrogramů na metr krychlový překonán téměř trojnásobně. Odpoledne už je situace lepší, aktuální hodinové koncentrace prachových částic klesly na bezpečné hodnoty, ačkoli celodenní průměr měření se na většině stanic stále pohybuje kolem 100 mikrogramů na metr krychlový. Meteorologové navíc očekávají, že se dnes vzduch výrazně nepročistí. Nadále proto platí upozornění na smog, který pro Ostravsko-Karvinsko vyhlásili meteorologové už v neděli.

Nejlepší vzduch v Moravskoslezském kraji je dnes v Opavě, kde čtyřiadvacetihodinový průměr měření už klesl na 47 mikrogramů na metr krychlový. Jenom mírně nad limitem je potom koncentrace prachu ve Studénce. Nejhorší údaje naopak nadále přicházejí z Věřnovic se 151 mikrogramy prachu na metr krychlový v průměru hodinových měření za poslední den.

Ačkoli aktuální hodinové údaje naznačují zásadní zlepšení, meteorologové se obávají, že jde pouze o výkyv – trvalé zlepšení stavu vzduchu v Moravskoslezském kraji dnes neočekávají.

Severovýchod Moravy a východ Slezska však nejsou jedinou oblastí, kde je ve vzduchu hodně prachu. Nad 50mikrogramovým limitem se pohybují koncentrace prašných částic v Kladně, některých místech děčínsko-ústecko-teplicko-mostecké aglomerace, v Liberci nebo Brně.

V zaprášeném prostředí by se měli mít na pozoru hlavně lidé se srdečními nemocemi, malé děti a starší lidé, kteří by měli omezit pobyt venku. U zdravých osob zatím žádná omezení nejsou nutná. V Moravskoslezském kraji, kde je jedno z nejhorších ovzduší v Evropě, lidé v letošní zimní sezoně se smogem bojují už poněkolikáté. Naposledy to bylo na přelomu letošního ledna a února.