400 odpůrců těžby břidlicového plynu protestovalo v Náchodě

Náchod – Náměstí v Náchodě dnes obsadili odpůrci těžby břidlicového plynu. Zhruba čtyřem stovkám účastníků happeningu se nelíbí ani průzkumné vrty, které ověří, kde by k těžbě suroviny v regionu mohlo dojít. Ve městě se dnes uskutečnilo setkání starostů dotčených obcí, zástupců těžařů a ministerstva životního prostředí, které svolal hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. Obce z Náchodska a Trutnovska svůj nesouhlas se zahájením průzkumu i s těžbou vyjádřily v Náchodské deklaraci, podepsaly ji desítky starostů.

„Těžní věže ve stínu Krkonoš či nad Babiččiným údolím nepovažuji za něco, co by zde mělo být,“ prohlásil Lubomír Franc s tím, že těžba není v zájmu obyvatel kraje. Dodal, že na území Náchodska a Trutnovska jsou významné zdroje pitné vody. „Průzkum i těžba by mohly kvalitu vody i rozsah zásob výrazně ohrozit,“ domnívá se hejtman, který se již dříve podepsal pod petici odsuzující těžební práce.

„Happeningem chceme podpořit starosty, kteří se jasně vyjádřili, že jsou proti průzkumu a těžbě v této oblasti. Dozvěděli jsme se také, že zde by měli být američtí vlastníci firmy Basgas Energia Czech, kterým chceme ukázat, že u nás neprojdou,“ prohlásil jeden z pořadatelů protestu Jiří Malík z Koalice STOP HF (Stop hydraulickému štěpení).

Text Náchodské deklarace:

„Zahájení procesu, na jehož konci může být zahájení těžby na tomto území, nás znepokojuje. Nechceme, aby zahájení průzkumu či těžba plynu měly dopad na životní prostředí v této oblasti. Domníváme se, že tyto aktivity jsou závažným ohrožením kvality života v našich městech a obcích.“

Pavel Lhotský ze společnosti Basgas Energia Czech, kterou vlastní těžařská firma Hutton Energy, dnes starosty a ekology uklidňoval, že těžební oblasti jsou pečlivě vybírány s ohledem na přírodu, vliv na společnost či geologické podloží. Každý vrt je před realizací přezkoumám místními orgány vodohospodářské správy, podle Lhotského nehrozí při průzkumu a těžbě poškození zdrojů pitné vody. Firma je podle něj připravena diskutovat a spolupracovat s místními komunitami.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Podle Juraje Franců z České geologické služby jsou obavy ekologů o vodní zdroje zbytečné, k těžbě podle něj dochází v bezpečné hloubce, pod zdroji pitné vody. „Na povrchu se tato těžba nesmí projevit žádným negativním způsobem. Nesmí se narušit národní parky nebo rezervace, nesmí se narušit jediný horizont s pitnou vodou,“ prohlásil.

Stejný názor vyslovil také Pavel Lhotský: „Ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt je vícenásobně izolován formou cementu i ocelového pažení.“ Ve Spojených státech, kde se břidlicový plyn těží už deset let, nebyl podle Lhotského zaznamenán jediný případ kontaminace spodních vod, která by souvisela s touto těžbou.  

Ekologové: Těžba plynu ohrožuje nejkvalitnější podzemní vody v zemi

Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku. Ekologové však nechtějí vpustit americkou firmu do regionu ani kvůli průzkumu. „Jakákoliv legalizace hydraulického štěpění v České republice je legalizace havárie na podzemních vodách,“ tvrdí Malík.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

„Neuvěřitelný zábor půdy, poškození vod, odběr povrchových vod či velká doprava,“ vypočítal důsledky těžby ekolog. Podle něj je téměř jisté, že chemikálie, které se používají při štěpení hornin, vystoupají do pitné vody a mohou ji znečistit. „Je to naprosto jednoznačné, není o čem hovořit,“ doplnil.

Těžař Lhotský ovšem těmto obavám nevěří. „Chemikálie používané při těžbě jsou z velké části běžně používané látky, jako kuchyňská sůl či kyselina citronová,“ poznamenal s tím, že se metoda hydraulického frakování použila v Česku už v několika případech, například na Ostravsku.

David Messina, Hutton Energy:

„Dnešní reakce nás nepřekvapila, byla vytvořena negativní nálada vůči těžbě břidlicového plynu. Jenom doufáme, že starostové i kraj se podívají na jednotlivé oblasti a zváží tuto možnost. Pokud nebudeme mít možnost provést ten průzkum, tak samozřejmě odstoupíme a stáhneme se.“

Průzkum by v regionu chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí už těžařům k průzkumu v prosinci minulého roku dalo souhlas. Proti povolení průzkumu podalo 18 obcí odvolání, kterým by se měla zabývat rozkladová komise ministerstva. Vrty tudíž dosud nejsou definitivně schváleny a jednání stále pokračuje.

Ložiska břidlicového plynu v Česku
Zdroj: ČT24

Společnost Hutton Czech žádá i o možnost průzkumu na Berounsku. Záměr těžit plyn z břidlic v okolí Hranic na Přerovsku a v části Valašska oznámila firma Cuadrilla Morava, dceřiná společnost britské firmy Cuadrilla. Různé firmy mají zájem o těžbu břidlicových plynů také v Polsku, polské ministerstvo životního prostředí v posledních letech vydalo více než stovku koncesí na průzkum ložisek plynu z břidlic. Polské úřady ještě nezveřejnily, jaké velké může mít země jeho zásoby.