Romové mají zájem o práci asistentů prevence kriminality

Dečín - V Děčíně probíhá konkurz na asistenty prevence kriminality. Mezi Romy je o práci v problémových lokalitách veliký zájem, uchazečů se sešlo pětkrát více, než jaký je počet nabízených míst. Strážníky i zástupce ministerstva vnitra nečekaný ohlas příjemně překvapil.

U konkurzu se sešlo padesát uchazečů, převážně Romů. Pro výběrovou komisi byla důležitá hlavně jejich motivace a dobrá znalost města. „Teď jsme měli velkou skupinu uchazečů, kteří mají dobré zkušenosti,“ chválil zájemce Radek Jiránek z odboru prevence kriminality ministerstva vnitra.

„Nechtějí to dělat jen proto, aby měli nějakou práci, ale jde jim opravdu o řešení problémů,“ dokresluje profil požadovaného uchazeče Marcel Horák, ředitel místní městské policie. „Vybral jsem si tu práci proto, aby lidé viděli, že Romové chtějí dělat pořádek,“ vysvětluje jeden z adeptů. „Rád bych prospěl ke zlepšení vztahu mezi Romy a neromy,“ dodává další.

Díky práci asistentů se drobná kriminalita snížila na třetinu

Asistenti prevence kriminality pracují v Děčíně již tři roky. Díky nim se drobná kriminalita v některých čtvrtích snížila na třetinu původní aktivity. "Přišla ke mně nějaká paní a říká, že je strašně šťastná, že tady jako asistenti fungujeme. Od té doby je to tu prý úplně o ničem jiném," říká osmadvacetiletý Pavel Korpa, který ulice hlídá již nyní – zatím však pouze jako dobrovolník.

Vítězové konkurzu budou zaměstnáni na dva roky za devět tisíc korun čistého měsíčně. Rozhodnuto ještě není: sedmnáct uchazečů dnes postoupilo do druhého kola, kde na vyvolené čekají školní lavice a třídenní intenzivní kurz. Pouze deset nejlepších nakonec práci získá.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)