Rumburk rozdělily zakázky na nové mosty

Rumburk - Praktiky rumburské radnice při zadávání veřejných zakázek prověřuje protikorupční policie. Radní dostali třicet milionů korun na opravu sedmi mostů poškozených povodněmi. Na zakázky ale nevypsali výběrové řízení - rozdali je místním firmám.

Někdejší rumburský místostarosta Ladislav Pokorný se vrátil ke svému původnímu povolání – učitelství. Z rumburské radnice odešel kvůli sporným rozdělením dotací na stavbu nových mostů – nechtěl, aby se 30 milionů rozdrobilo. „Byl porušen zákon o veřejných zakázkách. To považuji za zcela klíčové,“ říká Pokorný.

Muž, který přišel kvůli rumburským mostům a můstkům o slibnou kariéru, tvrdí, že už bylo třeba říct nahlas, že s přihráváním zakázek je třeba skončit. Rumburku teď hrozí, že bude celou dotaci nebo její část vracet. „Můžeme potvrdit, že náš útvar vede prověřování veřejných zakázek v Rumburku, které týkají oprav mostů,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Další místostarosta Darek Šváb, který rozdrobení zakázek prosadil, tvrdí, že je vše zákonné a čisté: „Jsem přesvědčen, že nedošlo k žádnému pochybení, že postup byl správný.“

Protikorupční policie zatím odmítá sdělit, kdy vyšetřování v Rumburku skončí. Odpůrci dělení dotací už ale jeden úspěch zaznamenali - práce na mostech jsou zatím zastaveny.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)