Sestřelit letadlo nebylo v Pardubicích nikdy tak snadné jako dnes

Pardubice – Modernizaci sovětského mobilního raketového systému vzdušné obrany KUB dokončila pardubická zbrojařská společnost Retia ve spolupráci s českou armádou. Namísto zastaralých raket 3M9M3 dosadila italské rakety Apside, podle jejich požadavků potom upravila vybavení celého protiletadlového systému. Z původního zařízení tak podle jeho modernizátorů zůstal pouze skelet.

Zmodernizovat KUB se pardubičtí výzkumníci snažili od roku 2009. Nejprve vybírali vhodnou raketu, která by nahradila původní sovětskou zbraň, poté se museli pustit do úprav systému, aby si s novými raketami rozuměl a odpovídal současným standardům. Se společností Retia spolupracovala na vývoji také česká armáda a nadnárodní firma MBDA, která střely Apside vyrábí.

Armády různých zemí světa dosud používají kolem tisíce původních ruských raketových komplexů. „Pokud budu hovořit o státech NATO, mají ho všechny státy bývalé Varšavské smlouvy,“ poukázal Petr Tichý ze společnosti Retia. Pardubická firma věří, že by se mohla podílet na jejich modernizaci. Dnešní prezentace se zúčastnili zástupci armád Rumunska, Bulharska a Slovenska. Čeští vojáci vystoupili pouze v roli figurantů, své KUBy neplánují modernizovat.

Podle brigádního generála Bohuslava Dvořáka, ředitele sekce rozvoje druhů sil ministerstva obrany, sice má česká armáda čtyři baterie původních komplexů 2K12 KUB, ale jejich modernizace by byla příliš nákladná. „Modernizace na základě výzkumu společnosti Retia by vyšla na dvě až tři miliardy,“ uvedl generál. „I česká armáda si musí být vědoma, že musí šetřit,“ dodal.

Pohyblivý protiraketový systém 2K12 se skládá z jednoho radaru a čtyř odpalovacích zařízení. V Česku se mu dostalo přezdívky „tři prsty smrti“. „Původní odpalovací zařízení má tři rakety a ty připomínají tři prsty ruky,“ vysvětlil šéfredaktor Armádního technického magazínu Michal Zdobinský. V kódu NATO je potom systém označován jako Gainful. Sovětští vývojáři ho dali dohromady v 60. letech minulého století, poté se dostal do výzbroje armád tehdejšího východního bloku. KUB nakoupili také Arabové a použili ve svých válkách s Izraelem. Během válek v Perském zálivu a Jugoslávii v 90. letech zaznamenaly gainfuly několik sestřelů amerických stíhaček.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)