Turisty přestává Šumava zajímat

Šumava – Kvůli nezájmu turistů přichází Šumava o stovky milionů korun. Posledních pět let tu vytrvale klesá návštěvnost a experti spočítali, že turisté zde loni utratili o skoro dvě miliardy korun méně než v posledním silném roce, kterým byl 2006. Správa Národního parku chce najít přesné důvody, proč přestává být Šumava turisticky atraktivní.

Šumavu navštíví zhruba jeden milion lidí ročně, jenže od roku 2007 jejich počet stále klesá, a to v průměru o 4 procenta za jeden rok. Kvůli nezájmu turistů tak Šumava přichází o velké peníze. Podle exguvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy sem loni přivezli turisté necelých 5 miliard korun, oproti roku 2006 je to o 1,8 miliardy méně. „Není to jenom to, co spotřebovali za ubytování a za jídlo, ale i návazné služby včetně dopravy,“ uvedl Zdeněk Tůma.

Přitom turistický ruch je pro většinu obyvatel Šumavy jedinou možností obživy a majitelé penzionů i starostové šumavských obcí na menší zájem o své služby poukazují přinejmenším poslední dva roky. „Jsou to kombinace dvou věcí: určitá nevlídnost Šumavy vůči návštěvníkům a možná to je i změna chování lidí,“ domnívá se ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Na nezájmu se podepisují ale i neustálé hádky lesníků, obcí, ochranářů a ekologických aktivistů. Že by je ale vyřešil připravovaný zákon, nikdo nevěří. „Ten zákon je pod tak obrovským tlakem jednotlivých zájmových skupin, že pochybuji, že vůbec něco bude moct ten zákon vyřešit,“ prohlásil starosta Modravy Antonín Schubert (nez.) a spoluzakladatel Národního parku Šumava František Urban doplnil: „Bavorský národní park, který je často dáván za vzor, zákon o národním parku nemá. Hospodaří se v něm podle vládního nařízení.“

Na otázku, proč každým rokem turistů na Šumavě ubývá, by měla odpovědět sociologická studie, kterou je podle národního parku třeba zpracovat co nejdříve.