Pardubický babybox skrýval chlapce

Pardubice – Letos už popáté nalezli zdravotníci dítě odložené do některého z babyboxů. V úterý večer se ocitl ve schráně v pardubické nemocnici chlapec starý několik hodin. Pro pardubický babybox je to premiéra, schránu dosud nikdo nevyužil. Úterní dítě je zdravé, zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess jej nazval Miroslavem.

O dítěti uloženém do babyboxu se zdravotníci pardubické nemocnice dozvěděli v úterý v sedm hodin večer. Bylo čerstvě narozené, věk odhadli lékaři na několik hodin. Kromě rodičů mu nic nechybělo, bylo zdravé a řádně oblečené. Ráno chlapec dostal od zakladatele sítě babyboxů také jméno. „Pojmenoval jsem jej Mirek, v úterý bylo Miroslava a hlavně taky po jednom mně velice milém porodníkovi a gynekologovi Mirkovi Novákovi,“ uvedl Ludvík Hess.

Od počátku existence sítě babyboxů je Mirek už 68. odložené dítě, letos páté a v pardubické nemocnici první. Naposled nalezli zdravotníci dítě v českokrumlovském babyboxu 29. února.

V Česku je nyní 48 babyboxů, kam lze anonymně odložit dítě. Schránky mají dvoje dvířka pro přístupnost zvenku i z vnitřku zdravotnických zařízení. Otevření venkovních dvířek oznámí systém na mobilní telefony a spustí signalizaci sloužícím zdravotníkům. Pro případ vypnutí elektřiny má schránka náhradní zdroj. Ve schránce je stále 28 stupňů Celsia, po otevření se zvýší na 37 stupňů.