Nepovolená Holečkova vila musí k zemi, rozhodl soud

Pardubice – Vila podnikatele Miloše Holečka, která vyrostla v Pardubicích bez stavebního povolení na pozemku, který není územním plánem určen k výstavbě, musí být zničena. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud. Majitel vily podal kasační stížnost na rozhodnutí pardubického stavebního úřadu o demolici své vily a žádal o odklad jeho platnosti. Zatímco o stížnosti samotné soud zatím nerozhodl, platnost rozhodnutí stavebního úřadu neodložil. Demolice tak musí proběhnout. Pardubickým zastupitelům tlumočila rozhodnutí Nejvyššího správního soudu primátorka Štěpánka Fraňková.

Podle platného rozhodnutí stavebního úřadu měla být vila stržena do poloviny letošního ledna. Protože stále stojí, chystají se úředníci k dalším krokům. „Manželé Holečkovi budou vyzváni k odstranění stavby v náhradním termínu. Pokud tak neučiní, bude příslušné kroky k jejímu odstranění činit v souladu se zákonem náš stavební úřad,“ shrnul vedoucí stavebního úřadu městského obvodu Pardubice I Jiří Vopršal.

Vila stojící úředně v oblasti „rekreační zeleně“ tak nejspíš zanikne do půl roku – ledaže by do té doby Nejvyšší správní soud zcela zvrátil dosavadní vývoj případu. Tak dlouhou lhůtu mají nyní Holečkovi na odstranění stavby. Nestane-li se tak, bude město povinno vilu na náklady majitele exekuovat a zbourat samo.

Nepovolená Holečkova vila stojí nedaleko soutoku Labe a Chrudimky v lokalitě Na Ležánkách. Podnikatel tvrdí, že mu představitelé města po mnoha ústupcích, které udělal, několikrát slíbili, že pozemek, kde chtěl vilu postavit, změní na stavební. Když tak neučinili, postavil si v roce 2008 vilu bez povolení.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Loni rozhodl stavební úřad pardubického městského obvodu Pardubice I o odstranění stavby. Miloš Holeček se obrátil na krajský soud, chtěl tak rozhodnutí zrušit. Soud mu však nevyhověl. Následně podnikatel podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Nyní chce podat žalobu k Evropskému soudu pro lidská práva. Ten však už nemůže demolici zabánit. Samotný Holeček vilu rozhodně bourat nechce. Za tu dobu, co stojí, do ní podle svých slov investoval deset milionů korun. 

Magistrát se připravuje na to, že černou stavbu zboří na vlastní náklady. Podle tajemníka radnice Michala Zítka bude město prostředky vynaložené na demolici po Holečkovi požadovat zpět. „Podle odborných odhadů, které máme k dispozici, bude cena za demolici stavby vyšší, než stála samotná stavba,“ dodala primátorka Fraňková. Paradoxem je, že na rok 2015 plánuje město změnu územního plánu. Tři roky po demolici vily by se tak z pozemků pana Holečka mohly stát stavební parcely.

Podobnou situaci zažil i pan Adamec z Hradce Králové. V roce 2005 musel zbourat svoji novou chatu. I on ji postavil bez řádného povolení. Naopak na černo postavené logistické centrum v Pardubicích magistrát dodatečně legalizoval.