Protestní jízda taxikářů - žádají zavedení minimálních cen

Praha - Zhruba sedmdesát taxikářů se dnes v Praze zapojilo do protestní jízdy, která měla podpořit výzvu za zavedení minimálních cen za kilometr jízdy v hlavním městě. Vedení Prahy ale jejich návrh odmítá. Taxikáři vyjeli ze Strahova a skončili u pražského magistrátu na Mariánském náměstí, kde několik minut blokovali ulice a troubili. Kolem 15:00 akci na pokyn policie rozpustili.

Na protestní jízdu vyrazili taxikáři kolem 13:30 od Strahovského stadionu. Na svých automobilech zakryli názvy firem a dispečinků, pro které jezdí. Zdůvodňovali to tím, že jedou sami za sebe a ne za firmy. Pomalou jízdou projeli kolem Pražského hradu, přes Malou Stranu a Hlávkův most a zamířili před magistrát. Několik minut pak jezdili kolem radnice, blokovali dopravu a troubili. Policie některé z nich zastavovala a zřejmě i pokutovala za bezdůvodné troubení. Policisté pak na místě řídili dopravu tak, aby taxikáři museli okolní ulice opustit. 

Taxikáři požadují, aby Praha zavedla minimální cenu ve výši 24 korun za kilometr. Předseda Asociace koncesionářů v taxislužbě Karel Holcman tvrdí, že je to jediná cesta jak nastavit rovné podmínky. „Nám nevadí levná konkurence, nám vadí černí taxikáři, kvůli tomu jsme tady,“ řekl Holcman. Podle Holcmana po Praze jezdí mnoho řidičů v režimu takzvané příležitostné smluvní přepravy, která není regulovaná a nikdo ji nekontroluje. Provozovatelé taxislužeb přitom musí plnit magistrátní požadavky, třeba na úroveň, vzhled a stáří vozidla. „Berou nám práci. My splňujeme zákonem dané podmínky i podmínky magistrátu. Chceme rovné podmínky pro všechny. Je to nekalá soutěž a magistrát o tom ví,“ uvedl Holcman. 

Primátor chce naopak přísnější metr na provozovatele

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) zavedení minimální ceny nepodporuje. Platná legislativa podle něj navíc takový krok ani neumožňuje. „Byli bychom sami proti sobě a cestujícím, kdybychom o takovémto požadavku vůbec uvažovali,“ uvedl v tiskovém prohlášení primátor. „Já chci naopak prosadit přísnější metr na provozovatele taxislužby, nikoliv jim pomáhat omezit konkurenci a volnou soutěž, kterou by minimální cena zničila,“ doplnil.

„Navíc je (požadavek taxikářů) nemravný, protože minimálně část taxikářů nadále okrádá hlavně zahraniční cestující a poškozuje pověst města,“ řekl primátor. Interní kontrola podle něj ukázala, že problém s nepoctivými taxikáři v Praze i nadále přetrvává. Město proto ve spolupráci s ministerstvem dopravy a odborníky opět připravuje novelu silničního zákona, která by podle Svobody „byla konečně bičem na všechny nepoctivé taxikáře“. Předchozí návrh vláda v říjnu nepodpořila. 

Výzvu už v pondělí přinesli zástupci dvou taxislužeb na magistrát. Kvůli požadavkům provozovatelů taxislužby v Praze vznikla také petice, kterou podepsaly stovky řidičů. 

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)