Soud zahájil insolvenční řízení s JZD Slušovice

Slušovice - Krajský soud v Brně zahájil v úterý insolvenční řízení s JZD Slušovice na návrh České spořitelny. Podle spořitelny jí družstvo dluží přes 15 milionů korun. Česká spořitelna podala spolu s návrhem na insolvenci také návrh na vyhlášení konkurzu na majetek dlužníka. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku.

Podle České spořitelny má družstvo vůči ní závazek po splatnosti delší tří měsíců vyplývající z poskytnutých úvěrů. Smlouvy se týkaly poskytnutí úvěru na nákup materiálu a zařízení potřebného k pěstování vinné révy, na koupi vinného sklepa, technologie a rekonstrukce sklepa. Podle České spořitelny má JZD Slušovice splatné pohledávky vůči dalším subjektům, které neplní, konkrétně vůči Finančnímu úřadu ve Zlíně a vůči obchodní firmě BIO Světlá, spol. s r.o.

Obchodní ředitel JZD Slušovice Milan Kristek dnes řekl, že dluhy vůči spořitelně jsou kryté majetkem technologií, na které byly úvěry vydané. „Není to dluh, který by nebylo možno uspokojit, jednáme o odprodeji majetku,“ řekl Kristek. 

JZD Slušovice převzalo název po družstvu, které zde zažilo největší slávu na konci 80. let. Podle Kristka však nynější družstvo nemá s tím původním žádný vztah, chce pouze navázat na dřívější jméno podniku v zemědělství. Podle Kristka mu nicméně stejný název jednání s věřiteli a bankami spíše komplikuje - vzhledem k negativní kampani v 90. letech. Zaměstnává deset lidí, orientuje se na rostlinnou výrobu, zejména sadařství, má 160 hektarů švestkových sadů. „Jednáme se strategickým investorem, který by do družstva vstoupil,“ poznamenal ředitel s tím, že investor bude mít zájem možná i o vinařství, kterým se družstvo také zabývá.

JZD Slušovice sloužilo v 80. letech jako výkladní skříň socialistického zemědělství, přitom ale fungovalo spíše na tržních principech. Se slušovickým družstvem je spojen František Čuba, který jako předseda vybudoval z průměrného družstva agrokombinát se sedmimiliardovým obratem, který kromě bytů a obchodů postavil například dostihové závodiště či čtyřproudou silnici (kvůli vysněné, ale neuskutečněné návštěvě sovětského prezidenta Michaila Gorbačova), vyráběl počítače a provozoval aerolinky. Do areálu závodiště, postaveného z větší části načerno, jezdilo za socialismu na dostihy a nákupy 50 tisíc lidí.

Po roce 1989 se družstvo ocitlo pod silným politickým tlakem. O „temných slušovických žilkách“ hovořil v projevu v srpnu 1990 i tehdejší prezident Václav Havel, vzápětí poté Čuba rezignoval na předsednickou funkci. Agrokombinát se rozpadl na řadu malých firem, z nichž žádná už věhlasu „slušovického zázraku“ nedosáhla. 

Díky průmyslovým areálům, které po molochu na každé příjezdové cestě zůstaly, nemusely nové firmy prakticky nic stavět. Proto je zde nezaměstnanost hluboko pod celostátním průměrem. 

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)