Policisté v Liberci trénovali zákrok proti fotbalovým fanouškům

Liberec - Zásah proti autobusu s agresivními fotbalovými fanoušky dnes v Liberci nacvičovali čeští policisté a jejich kolegové z Polska. Přípravy na průjezd fanoušků na mistrovství Evropy ve fotbale 2012, které se už za několik měsíců uskuteční v Polsku a na Ukrajině, se zúčastnily desítky policistů. Cvičení není v České republice jediné. Další, které se uskuteční v Pardubicích, bude zaměřeno na železnici.

Na parkovišti v areálu libereckého dopravního podniku se cvičení účastnilo 29 policistů z Libereckého kraje, 11 z Pardubicka a 13 polských policistů. Trénovat mají i v dalších dnech. Skupinky nacvičovaly průnik do dvou starých autobusů. Na jednom z nich policisté trénovali zásah proti agresivním fandům i s využitím násilí a pyrotechniky.

Policisté nacvičovali jak zásah ve voze, který jim řidič otevřel, tak zákrok, kdy museli dveře otevřít násilím. „Jsou k tomu různé technické pomůcky a samozřejmě i každý autobus je jiný, takže na každý autobus je jiný přístup,“ řekl policista Zbyněk Řeha.

Areálem se ozývaly exploze výbušnin, některé z figurantů zasahující policisté z autobusu vyvlekli a ležící na zemi pacifikovali. Polští policisté se tak seznámili s tím, jaké postupy používají jejich kolegové v Česku. „Polští fanoušci a čeští fanoušci jsou jiní tím, jak se chovají. Takže naše taktika a taktika české policie je různá,“ řekl komisař Remigiusz Sawicki z polské Vratislavi.

Policie se připravuje na fotbalové fanoušky
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Policisté v Česku se chystají především na průjezd fotbalových fanoušků přes území republiky. Počítá se s tím, že na sever pojedou výpravy například z Itálie nebo Řecka. Tuzemští policisté se proto připravují na možnost podobných zásahů na hraničních přechodech nebo hlavních tazích. „V úvahu připadá i nasazení našich policistů přímo na konkrétní utkáních, pokud to bude požadováno z polské strany a bude to upraveno zahraničními dohodami,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jan Melša. Jisté je zatím to, že se na mistrovství vydá 13 českých policistů, kteří budou přímo na stadionech pro zahraniční kolegy tipovat nebezpečné osoby. Z těchto policistů 12 pojede do Polska, jeden na Ukrajinu.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)