Úřad zastavil problematickou stavbu bytů v Jenišově

Jenišov - Karlovarský stavební úřad přerušil výstavbu bytového komplexu ruského investora v Jenišově. Do výkopu staveniště se sesouvá svah. Místní na problémy kolem stavby poprvé upozorňovali už před měsícem. Případem se nyní začali zabývat inspektoři bezpečnosti práce.

Přibližně měsíc žádali o pomoc lidé z okolních domů stavební úřad. Teď se konečně dočkali. „Stavební úřad zjistil, že jáma nebyla dostatečně zajištěná, proto úřad nařídil s okamžitou platností práce na zajištění stavební jámy a pozastavení všech stavebních prací,“ potvrdil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál. Dělníci teď musí výkop zajistit. Firmě navíc hrozí sankce, může dostat pokutu za porušení stavebního zákona a bezpečnosti práce.

Na praskliny ve svahu staveniště, kde má vyrůst bytový komplex, upozorňují obyvatelé i starosta Jenišova už od začátku února. Situace se rychle zhoršuje, v okolí výkopu se objevují nové trhliny. „Praskl svah pod buňkami pro dělníky. Ti, co tam žijí, prý v noci vyběhli a do rána se tam báli jít,“ říká starosta Jenišova Ivan Truksa.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího Kopála měl staveniště hlídat hlavně stavební dozor. Inspektoři teď přezkoumají vydaná povolení i kvalitu projektu, úřady zastaví i provoz na přilehlé silnici. Lidé ze sousedství tvrdí, že statika svahu je narušená a kvůli tomu jim praskají stěny. Majitelé řadových domků začli počítat škody ve statisících korun. „Dovoluji si odhadnout, že tržní hodnota těch domů ztrácí milion korun,“ myslí si jeden z místních Václav Špatenka.