Polorozpadlé Jihočeské muzeum čeká rekonstrukce

České Budějovice – Kvůli nedočkavě vyhlížené rekonstrukci svého sídla bude dva roky uzavřeno Jihočeské muzeum. Zlepšení stavu muzejní budovy, nad kterým si zoufají kunsthistorici, vyjde Jihočeský kraj na více než 100 milionů korun. Právě to, že opravu zaplatí kraj, je hlavní příčina dlouhých odkladů potřebné rekonstrukce. O objekt se v minulosti kraj přetahoval s městem, a když ho v roce 2006 konečně získal, zjistil, že na opravu nemá dost peněz. Dalších šest let tak musel šetřit.

Rekonstrukce měla začít už před třemi lety, kdy chtěl Jihočeský kraj pro své muzeum získat dotaci z evropských fondů. Neuspěl však a musel práce odložit o další tři roky, během nichž šetřil ve svém rozpočtu. „Přišli jsme na to, že bude výhodnější prostředky v letech kumulovat,“ podotkl náměstek hejtmana František Štangl. Přípravám rekonstrukce předcházel spor o vlastnictví muzea s městem, ve kterém budějovická radnice nakonec ustoupila právě s vyhlídkou na opravu chátrající budovy. Na průtahy potom město hledělo s velkou nevolí.

Budova se rozpadá, oprava vyjde na 100 milionů

Kvůli sporům o vlastnictví a následnému nedostatku peněz je budova Jihočeského muzea ve velmi špatném stavu. Zdi se drolí, vodovody praskají, střecha prosakuje, okna netěsní a navíc zaměstnanci pracují ve velmi stísněných podmínkách starých kanceláří. Na stav budovy si však zaměstnanci dlouho stěžovali marně. „Občas sem zateče a to nesvědčí ani pracovníkům, ani sbírkám,“ poukazovali už před lety. Nyní čeká zaměstnance dvouletý pobyt v náhradních kancelářích a dílnách. Po návratu do hlavní budovy by se měli nastěhovat do nově vytvořeného zázemí v podkroví, zatímco v dnešních administrativních prostorách vzniknou nové expozice.

Děravá stěna
Zdroj: ČT24

Většina ze 100 milionů korun bude podle ředitele potřeba na výměnu 130 atypických oken, repasi desítek dveří, rekonstrukci energetických a technologických sítí a vybudování klimatizace. Další část peněz využije muzeum na nové omítky. Vznikne také bezbariérový vstup do muzea ze Senovážného náměstí.

Poslední dny vstup zdarma

Kdo se chce vydat do Jihočeského muzea, musí tak učinit do 11. března, nebo až za dlouho. „Technologicky je rekonstrukce spočítána zhruba na dva roky,“ upřesnil ředitel muzea Pavel Šafr. Kromě samotné možnosti prohlédnout si naposled expozice ve stávající podobě může návštěvníky do muzea těsně před rekonstrukcí přitáhnout také sleva – až do neděle je vstup zdarma. K prohlédnutí jsou dvě výstavy – o padělání peněz a studentské portréty.

Některé další části sbírek však už k vidění nejsou. Historici je už dva roky postupně přesouvají do střežených depozitářů. Místo starých artefaktů teď řemeslníci stěhují do expozic moderní nářadí, a zatímco poslední návštěvníci obcházejí zbylé výstavy, rekonstrukce postupně začíná.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)