Sesuv udělal z Lampertic obec na konci světa

Lampertice (Trutnovsko) – Sesuv půdy takřka odřízl od světa podkrkonošské Lampertice nedaleko Žacléře na Trutnovsku. Protože sesuv poškodil silnici a vodovodní potrubí, obci teď chybí dopravní obsluha a váznou i dodávky pitné vody. K sesuvu došlo už před pěti dny, opravy ještě nejsou dokončeny.

O pitnou vodu přišla po sesuvu necelá čtvrtina obyvatel Lampertic, teď jsou lidé závislí na zásobách z přistavené cisterny, odkud musí vodu nosit na zádech. „Koupání, praní, úklid – všechno stojí,“ poukázala obyvatelka vyschlé části obce Markéta Dolejšová. Opravy vododovu sice probíhají, jsou ale náročné – a zatím bude výsledek jen provizorní. „Provizorně táhneme vodovodní řad po povrchu. Až bude lepší počasí, tak vodu zakopeme,“ objasnil starosta Jaroslav Rosa.

Sesuv ale nezpůsobil pouze odstávku pitné vody. Oficiálně teď není možné projet po poničené části silnice, je v ní velká díra a obec je tak rozdělena na dvě části. „V současné době se provádí odvodnění, základní zabezpečení a geologický průzkum,“ uvedl Štěpán Jančovič ze SÚS Královéhradeckého kraje. Cesta z jedné poloviny Lampertic do druhé zatím vede přes Žacléř a Bernartice – asi deset kilometrů. Neprojedou ani autobusy, a tak je obec bez dopravní obsluhy. „První zastávka je asi 2,5 kilometru,“ poukázala obyvatelka Ivana Brožková.

Uzavírka silnice by měla skončit už před víkendem, stejně jako u vodovodu však půjde pouze o provizorium. K dispozici potom bude pouze poloviční profil s omezením hmotnosti na 3,5 tuny. Výjimku by měly mít linkové autobusy.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)